Carnea de vac? a ajuns la mod?. Cum s? faci bani din asta
- Viorela Pitulice
- 19 decembrie 2012, 09:08
Fermierii locali au descoperit bovinele pentru carne, u?or de crescut ?i la mare pre? pe pia?a european?. În 2012, au venit ?i primele subven?ii, (300 de euro) pe cap de animal
Cresc?torii români încep s? se uite tot mai mult spre vacile de carne. Motivul: subven?ia de 300 de euro pe cap de animal pentru cresc?torii din zonele defavorizate, dar ?i deficitul mare de carne pe pia?? european?. Interesul pentru vacile de carne este tot mai mare în România, mai ales c? acestea ar putea s? constituie o surs? important? de venituri pentru fermele mici care nu pot produce lapte de calitate, deci nu pot scoate profituri interesante de pe urma vacilor de lapte
- Dup? 20 de ani, românii redescoper? o surs? de profit masiv: vaca de carne
Costuri mici de între?inere Chiar dac? pre?urile de achizi?ie a v?cu?elor de carne sunt ceva mai mari decât în cazul celor de lapte, cheltuielile de între?inere sunt mai reduse. Animalele nu sunt preten?ioase la hran? ?i sunt ?inute cea mai mare parte a anului la p??une. Pentru c? sunt rezistente la temperaturi de pân? la -25 de grade Celsius, iarna pot fi ad?postite ?i în saivane cu trei pere?i ca la oi, nicidecum în grajduri moderne cum se întâmpl? la vacile de lapte. Un avantaj este ?i ritmul de cre?tere a animalelor: un vi?el, de exemplu, poate s? ajung? în 18-20 de luni la o greutate de 600-650 de kilograme. În luna martie a acestui an a fost înfiin?at? ?i o asocia?ie a cresc?torllor de bovine pentru carne. Organiza?ia are în prezent 40 de membri din 10 jude?e, care de?in împreun? un efectiv de circa 2.000 de animale, dup? cum afirm? Dumitru Grigorean, pre?edintele asocia?iei
- Motivul pentru care pia?a e inundat? de fic??ei, pipo?ele ?i alte resturi de la m?cel?rie: chinezii nu le mai vor
Acesta sus?ine c? principalele avantaje ale raselor de bovine pentru carne sunt costurile mai mici cu între?inerea ?i for?a de munc? pentru cre?terea animalelor, în condi?iile în care ?i investi?ia este mult mai mic?, mai ales c? nu este nevoie de grajduri moderne. Spre deosebire de vacile de lapte, care sunt ?inute în grajduri, la cele de carne este chiar recomandabil s? fie crescute pe p??une. Subven?ii pentru produc?tori În 2012, cresc?torii din zonele defavorizate au primit pentru prima dat? un sprijin de 300 de euro pe cap de animal (vi?el de opt luni). Pre?edintele asocia?iei mai sus?ine c? produc?torii locali ar putea s? profite în viitor ?i de pe urma deficitului de carne de vit? de pe pia?a european? (300.000 tone pe an). În plus, ar putea s??i g?seasc? loc ?i pe pia?a local?, unde aproximativ 80% din consum este asigurat din import.
- Cinci furaje ieftine care ar putea salva produc?ia de carne în viitor
T?ura?ii, c?uta?i la export în Grecia ?i Spania Cresc?torii locali î?i scot cheltuielile în general din vânzarea de t?ura?i la export, în general în Grecia ?i Spania, îns? este cerere de animale de reproduc?ie ?i pe pia?a intern?. Pe pia??, un t?ura? de 6-7 luni se vinde la un pre? de circa 1.000 de euro ?i chiar cu 3.000 de euro la vârsta de un an ?i jum?tate. Un taur de pr?sil?, în schimb poate costa ?i câteva zeci de mii de euro, iar o juninc? gestant? între 2.000 – 2.500 euro. Pentru c? în România nu se face diferen?a între carnea obi?nuit? de vit? ?i cea provenit? de la rasele de carne, cresc?torii prefer? s? vând? animalele în viu ?i mai pu?in s? le sacrifice. În afar?, lucrurile stau cu totul altfel, un kilogram de carne dintr-o ras? exotic? precum Wagyu poate s? ajung? ?i la câteva sute de euro.
- Sectorul cel mai devastat de criz? începe s?-?i revin?, cu o vedet? nea?teptat?: “V?cu?a În Leasing”