În decursul ultimilor zece ani, carnea cultivată, cunoscută și sub denumirea de carne artificială, a evoluat de la stadiul unei simple curiozități la un produs viabil, care acum urmează să intre pe piața consumului comercial. Carnea artificială este considerată o soluție care poate aborda diversele provocări actuale cu care se confruntă omenirea, inclusiv securitatea alimentară, poluarea, riscurile legate de alimente și sănătate.
Carnea artificială este asemănătoare cu cea pe care o mâncăm. Cunoscută și sub numele de „carne cultivată” acesta este produsă prin cultivarea directă a celulelor animale. Pentru acest proces este folosită o tehnologie care nu implică sacrificarea acestora.
Procesele normale din corpul animalului sunt replicate în laborator. Acele celule sunt plasate într-un mediu controlat și steril într-un cultivator, imitând mediul de creștere specific al animalelor (de exemplu, vacă, porc, pește). Aici, celulele primesc nutrienți esențiali pentru a crește. Printre ei se numără aminoacizi, vitamine, glucoză, săruri anorganice, factori de creștere și proteine. O provocare majoră în prezent constă în dezvoltarea de cultivatoare cu capacitate suficient de mare pentru producția în masă.
Care sunt beneficiile cărnii artificiale?
Datorită procesului său de producție eficient, carnea cultivată promite o serie de avantaje. Proiecțiile privind ciclul de viață indică că această formă de carne va utiliza mult mai puține resurse. Șo are potențialul de a reduce poluarea asociateă agriculturii convenționale.
Conform unui studiu, carnea artificială produsă cu energie regenerabilă ar putea diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 92%. De asemenea, se anticipază că producția comercială va fi complet lipsită de antibiotice, reducând riscul de îmbolnăvire alimentară asociat expunerii la agenții patogeni.
În următoarele decenii, este prevăzut ca acest tip de carne alături de alte surse alternative de proteine să câștige o cotă semnificativă de piață. Această schimbare ar putea contribui la reducerea defrișărilor legate de agricultură, diminuarea pierderii biodiversității și combaterea rezistenței la antibiotice.
Când va ajunge carnea cultivată pe piață?
În prezent, diverse companii își propun să treacă la producția în masă a cărnii artificiale, în așteptarea reglementărilor legale necesare. În Europa, există companii care se concentrează pe diverse produse. Printre ele se numără foie gras (Gourmey în Franța), carne de porc (Mewery în Cehia) și pește (Bluu în Germania).
Agenția Alimentară din Singapore a aprobat primul produs de carne de pui cultivată încă din 2020. În iunie 2023, două companii americane au obținut aprobare de la Departamentul de Stat pentru Agricultură pentru produsele lor de carne de pui cultivată.
În cadrul UE, carnea cultivată este supusă unui proces de testare de 18 luni, aplicabil tuturor produselor inovatoare, iar o companie trebuie să demonstreze că produsul său este sigur pentru consum în fața Autorității Europene de Siguranță Alimentară (ESFA). Până în prezent, nicio companie din UE nu a depus o astfel de cerere. Cu toate astea, în iulie 2023, autoritățile de reglementare elvețiene au primit prima cerere din partea companiei Aleph Farms.
La pol opus, Italia a devenit în noiembrie 2023 prima țară din lume care a interzis producția și comercializarea cărnii cultivate. Motivul invocat a fost: protejarea tradițiilor culinare. Această lege a fost criticată de comunitatea științifică și organizațiile de mediu. Și este considerată în contradicție cu tendințele globale și deschiderea față de această nouă oportunitate.
În cazul în care UE ar permite vânzarea de produse din carne cultivată, Italia (și, în cazul în care interdicția va fi revocată de Parlament și România) nu ar putea impune oprirea importurilor din alte state membre UE.