Carne contaminată, retrasă de la raft. Pericol înainte de sărbători

Sursa foto: Arhiva EVZ

Inspectorii ANSVSA au retras din magazine un lot de carne de pui. Potrivit anunțului instituției, produsul era contaminat cu Salmonella Enteritidis. Totodată, aceștia au emis o avertizare pentru consumatorii din România.

Carne de pui retrasă din magazine

Inspectorii ANSVSA îi îndeamnă pe cumpărători să fie vigilenți în perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, acestora li se recomandă să cumpere produse din locuri autorizate.

Lotul de carne congelată a fost retras din mai multe magazine. Potrivit inspectorilor, acesta era contaminat cu Salmonella Enteritidis.

Pericol înainte de sărbători

Potrivit anunțului făcut de ANSVSA, sferturi posterioare de pui congelate au fost scoase din magazine. Acestea proveneau de la producătorul Cedrob S.A. Lotul a fost identificat cu numărul 277/2/23, iar data de expirare era 4 octombrie 2025.

Carne. Sursa foto: Pixabay

Inspectorii îi îndeamnă pe consumatori să returneze produsul în magazinele de unde a fost achiziționat. În baza bonului fiscal, aceștia își pot primi banii înapoi.

În perioada sărbătorilor, carnea și produsele din carne sunt cumpărate de milioane de români. Fie că își fac cumpărăturile în piețe sau supermarketuri, aceștia sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită datelor de pe ambalajele.. În cazul acestui produs, data de expirare era peste 10 luni.

Carne de pui contaminată cu Salmonella

Infectarea cu Salmonella duce la apariția salmonelozei, boală infecțioasă care poate afecta tractul gastro-intestinal. În cazul copiilor, aceasta poate fi extrem de periculoasă și în majoritatea cazurilor necesită internare.

Până în prezent au fost identificate peste 2.500 de serotipuri ale bacteriei. Dintre acestea, Salmonella Enteritidis este considerată cea mai periculoasă.

În majoritatea cazurilor, aceasta poate fi prezentă în produsele de origine animală precum carnea crudă, ouă și lactate.

De asemenea, consumatorii trebuie să aibă în vedere faptul că se pot infecta și prin consumul fructelor și legumelor contaminate.

Primele simptome apar la scurt timp după ce bacteria ajunge în intestinul subțire. Aceasta se înmulțește cu rapiditate și duce la apariția enteritei.