Evenimentul Zilei > Economie > Cârnaţii de PLEŞCOI, dar şi alte produse româneşti vor cere protecţie europeană
Cârnaţii de PLEŞCOI, dar şi alte produse româneşti vor cere protecţie europeană

Cârnaţii de PLEŞCOI, dar şi alte produse româneşti vor cere protecţie europeană

Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de acţiuni pentru înregistrarea şi recunoaşterea produselor alimentare autohtone la nivel european, următoarele pe listă, după Telemeaua de Ibăneşti, fiind novacul afumat din Ţara Bârsei, caşcavalul de Săveni şi cârnaţii de Pleşcoi.

Potrivit unei informări prezentate în Guvern de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Comisia Europeană este în curs de analiză documentaţia pentru înregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului „Novac afumat din Ţara Bârsei”.

Totodată, în prezent au fost depuse la MADR, în vederea analizării şi transmiterii către Comisia Europeană, documentaţiile pentru alte două produse româneşti: „Caşcavalul de Săveni” (jud. Botoşani) şi „Cârnaţii de Pleşcoi” (jud. Buzău), potrivit Mediafax.

Sortimente de ţuică şi vin, pe lista în aşteptare

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a declarat, după şedinţa de Guvern, că au fost identificate încă o serie de 14 produse care se pretează la protecţia europeană. „Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicaţie geografică şi denumire origine protejată şi 8 ţuici, pălinci”, a precizat el.

Cât priveşte kürtőskalács, care se produce nu doar în România, ci şi în Ungaria, în Cehia şi Slovacia, Irimescu a spus că speră să se ajungă la un compromis.

„Probabil că vom reuşi în final să facem o protecţie pe regiune, pe specialitate tradiţională garantată, deşi la origine a fost, în 1785, atestat în Transilvania, deci dreptul nostru este clar”, a subliniat ministrul.

România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european: Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibăneşti şi Magiunul de prune Topoloveni.