Aflat în vizită oficială, președintele a fost primit de Regele Felipe al VI-lea. Soția sa, Carmen Iohannis, s-a întreținut amical cu Regina Letitzia
Noroc!”, a răsunat ieri în Palatul Regal din Madrid, spus chiar de Rege. Felipe al VI-lea și Regina Letizia i-au avut oaspeți pe Carmen și Klaus Iohannis, și au oferit un dejun în cinstea lor.
Îmbrăcată într-o rochie roz, Prima Doamnă a României a intrat în sală vorbind cu Regina Spaniei. Toți ochii au fost îndreptați spre ele. Cele două doamne au afișat zâmbete largi, iar Regina i-a indicat lui Carmen Iohannis locul în care trebuie să aștepte restul invitaților. La masă a fost invitat și singurul român care a câștigat primăria într-o localitate mică de lângă Madrid.
„Totdeauna România a avut în Spania un aliat ferm în aspirațiile sale europene și euroatlantice. Spania, cum bine știți, sprijină intrarea României în Schengen. (…) Pe de altă parte, Spania împărtășește îngrijorarea României în ceea ce privește securitatea și respectul față de Dreptul Internațional în zona estică a Uniunii Europene”, a spus Felipe al VI-lea.
Klaus Iohannis le-a spus gazdelor că el și soția sa se simt „ca acasă” și a transmis mulțumiri Spaniei pentru deschiderea cu care românii sunt primiți în această țară. „Astăzi, relația dintre noi are fundamente întărite. Mă refer la comunitatea de români din Spania. Cei aproximativ un milion de concetățeni ai noștri care trăiesc, studiază și muncesc aici contribuie la dezvoltarea Spaniei”, a spus șeful statului. Apoi, Iohannis i-a invitat pe participanții la dineu să ridice paharele pentru prietenia româno-spaniolă. „Muchas gracias!”, a încheiat Iohannis.
Dubla cetățenie, rămâne o problemă
Românii care trăiesc în Spania au fost un subiect pe agenda discuțiilor cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, cu care șeful statului s-a întâlnit tot ieri.
„E una din temele care este importantă pentru mulți români și trebuie să știți că am abordat această chestiune. Nu există o soluție foarte simplă. După cum știți, există legea spaniolă care clarifică chestiunea dublei cetățenii, când poate fi acordată, când nu poate fi acordată. Pentru România, chestiunea încă nu este foarte simplă, dar am găsit deschidere și sunt optimist că într-o perspectivă rezonabilă se vor găsi soluții și pentru această problemă”, a afirmat Iohannis, după întrevederea cu premierul Rajoy.
La rândul său, șeful Guvernului de la Madrid a precizat că Spania este deschisă în privința acestei chestiuni, subliniind că dubla cetățenie este „o cetățenie europeană, care ne înglobează pe toți”. La închiderea ediției, Klaus Iohannis avea programată întâlnirea cu reprezentanții comunității românești.