Editura Evenimentul si Capital

Carmen Dan, ÎN RĂZBOI cu sindicaliștii! Câți polițiști au, de fapt, salariile diminuate. Adevărul a IEȘIT LA IVEALĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 10776 Vizualizari

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, contrazice afirmațiile afirmațiile sindicaliștilor din Poliție, care afirmau că 10.000 de angajați au salariile mai mici în urma aplicării legii salarizării.

Carmen Dan a afirmat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că doar 58 de angajați din Ministerul Afacerilor Interne au salarii mai mici și că salariile polițiștilor au crescut în 2017 cu 10%, iar în 2018 s-a adăugat o creştere netă de 3-4%.

„În ultimele trei luni am fost prezentă de două ori în faţa comisiilor parlamentare pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională - pentru prezentarea buegtului MAI pe anul 2018 şi pentru învestirea în Cabinetul Dăncilă (....) De fiecare dată am punctat priorităţile Ministerului printre care reformarea Poliţiei, modernizarea dotărilor Jandarmeriei sau creşterea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă. Măsurile luate la nivelul ministerului au ca scop atingerea acestor oboecitve. Probabil că persoanele care au avut iniţiativa invitării mele astăzi au lipsit de la audierile din comisii”, a precizat Carmen Dan.

„În legătură cu salarizarea personalului MAI - au fost multe discuţii pe această temă fapt pentru care în mai multe rânduri atât eu cât şi ministrul Muncii şi Apărării am explicat situaţia de fapt (...) În MAI sunt prevăzute 151.000 de funcţii, dintre acestea fiind ocupate 127.000. Din numărul total de funcţii, aproximativ 5.000 sunt prevăzute pentru funcţionari publici cu statut special, adică poliţişti. În anul 2017, potrivit măsurilor fiscal bugetare adoptate, salariile poliţiştilor au crescut cu 10%, iar cele ale militarilor şi personalului civil cu 15%. De la 1 ianuarie 2018 s-a adăugat o creştere în medie de 3-4 procente la salariul net. Cel mai mic salariu din Poliţie, cel al unui agent debutant, a crescut în ultimul an cu 29,3 procente. Dacă în decembrie 2016 salariul minim net al unui agent era de 1.373 de lei, acum este 1.776 de lei. Cel mai mare salariu net este situat la 6.777 de lei, în cazul ofiţerilor fără indemnizaţie de conducere. Cel mai mic salariu din zona militară, adică de la Jandarmerie sau de la Pompieri, a crescut în ultimul an cu 28%, de la 1.340 în decembrie 2016, la 1.717 în ianuarie 2018”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan a subliniat faptul că, în urma unei analize realizate luna aceasta cu privire la salariile din luna ianuarie, a rezultat că în MAI doar 58 de salarii au scăzut.

„Şi pentru că s-a tot vorbit de scăderea salariilor în urma aplicării legii salarizăriii din sistemul bugetar, vreau să vă informez că în urma analizei realizate luna aceasta după plata salariilor corespunzătoare lunii ianuarie 2018, a reieşit că în întreg MAI numai 58 de salarii au scăzut, în sensul că acestea au depăşit grila salarizării. Este vorba de funcţionari publici, manageri publici, personal medical şi un singur poliţist care are funcţia de director general. O radiografie a salariilor actuale ale poliţiştilor MAI arată astfel – 9.991 de poliţişti au salarii între 1.500 şi 2.000 de lei, 33.647 de poliţişti au salarii între 2.000 şi 3.000 de lei, 22.306 poliţişti au salarii peste 3.000 de lei. Vorbim de salarii, şi nu venituri salariale. (...) La salariul de funcţie se mai adaugă normă de hrană, normă de echipament, în condiţiile în care poliţistul nu optează pentru uniformă şi diverse sporuri şi majorări conform condiţiilor de muncă”, a explicat Carmen Dan.

Ministrul a făcut referire și la norma de hrană pentru un poliţist, care este de 32 de lei pe zi, însă din 2017 a fost introdus şi sporul de plată pentru timpul liber al poliţiştilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI