Carmen Dan, fostul ministru de Interne în trei Guverne, nu a supraviețuit, ca imagine, nici măcar două luni de la demisie. A rămas senator de Teleorman, însă este o prezență extrem de discretă. Activează într-o singură comisie, cea pentru drepturile omului și egalitate de șanse, un fel stațiune balneoclimaterică a Senatului.

Carmen DanDupă ce treci o mulțime de coridoare prin labirinturile Senatului, ajungi și la sala unde se țin, când se țin, că e mai mult studiu individual, ședințele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse și minorități. Atât de mare e egalitatea de șanse încât din cei 11 membri, una singură e femeie: Carmen Dan.

Pe drum, am încercat să aflu ba de comisie, ba de senatoare. Puținii oameni întâlniți în drumul întunecat cădeau pe gânduri și se declarau neputincioși. O singură doamnă, care părea că a lucrat zeci de ani cu hârțogării, a știut cine e Carmen Dan. „A, doamna ministru! Nu am mai văzut-o de la televizor”, a spus ea și și-a văzut de drum.

Lăudată de adversari

La comisie, ușa închisă. Pentru că se întrunește atunci când e nevoie pentru a se pronunța pe avize și rapoarte consultative. Comisia ar putea fi comparată cu mersul la băi al pensionarilor. Aici sunt numiți în special parlamentarii care sunt și miniștri. Totul este facultativ, inclusiv prezența, însă activitatea nu aduce niciun strop de notorietate.

În schimb, colegii de comisie, care nu au niciun motiv să înghită ceva din PSD, se declară extrem de încântați de prestația ei. Senatorul USR Adrian Wiener a lăudat-o de parcă tocmai îi lăsase o cerere de adeziune. În plenul Senatului, Carmen Dan a fost doar când s-a votat noul președinte, Teodor Meleșcanu. Și președintele comisiei, Dorin Bădulescu, rămas în ALDE, a elogiat-o într-atât încât l-am întrebat dacă nu cumva Carmen Dan a semnat moțiunea de cenzură. Senatoarea nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

A venit toamna…

Înfruntările și animozitățile dintre Carmen Dan și premierul Viorica Dăncilă nu sunt un secret. Fostul ministru și-a dat demisia în iulie, înainte de a fi revocată. Ea transmite mesaje codificate către conducerea PSD. De exemplu, în plină vară, imediat după ce Viorica Dăncilă a fost desemnată prezidențiabila partidului, Dan a postat pe Facebook o fotografie cu un ceas și frunze moarte și a scris: „Așteptând toamna…”