Carlos Slim, miliardarul mexican care ii sufla in ceafa lui Bill Gates

Carlos Slim, miliardarul mexican care ii sufla in ceafa lui Bill Gates

Multimiliardarul mexican Carlos Slim Helu a reusit sa-l detroneze pe Warren Buffett din pozitia a doua in clasamentul celor mai bogati oameni din lume realizat de revista americana "Forbes" si ameninta deja pozitia de lider a lui Bill Gates.

Slim este cunoscut pentru afacerile derulate in domeniul telecomunicatiilor, in urma carora a reusit sa acumuleze o avere de 53,1 miliarde de dolari.

Cel mai important holding controlat de mexican este operatorul de telecomunicatii wireless America Movil, a carui valoare a crescut numai luna aceasta cu 4%, dupa publicarea unui anunt care confirma interesul companiei pentru preluarea unei participatii de circa 30a la Olimpia, un alt holding, care controleaza Telecom Italia.

Miliardarul mexican mai controleaza holdingul Carso Global Telecom, care detine operatorul de telefonie fixa Telmex, a carui valoare a inregistrat cresteri semnificative in ultimul timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbare de clasament la finalul sedintei bursiere

De cealalta parte, actiunile Berkshire Hathaway, grup controlat de Warren Buffett, au inregistrat usoare scaderi. Buffett este denumit si „Oracolul din Omaha”, intrucat miscarile si comentariile sale sunt atent urmarite de investitori. La inchiderea sedintei bursiere de miercuri, averea mexicanului Carlos Slim Helu s-a plasat insa la 53,1 de miliarde de dolari, in timp ce a lui Buffett a ramas la „doar” 52,4 de miliarde de dolari.

Un personaj controversat

Numai in ultimele 14 luni, averea lui Slim, in varsta de 67 de ani, a crescut cu 23 de miliarde de dolari, evolutie favorizata de dezvoltarea puternica a economiei Mexicului, dar si a pietei de capital, care a crescut cu 49% anul trecut.

Daca aceasta tendinta se mentine, Slim are toate sansele sa-l depaseasca in doar cateva luni pe Bill Gates, fondatorul corporatiei Microsoft si cel mai bogat om din lume, a carui avere se ridica in prezent la 56 de miliarde de dolari.

Averea tot mai mare a magnatului mexican a starnit controverse intense, fiind acumulata intr-o tara unde venitul pe cap de locuitor este mai mic de 6.800 dolari pe an si jumatate din populatie traieste in saracie. In Mexic, criticii privesc cu suspiciune afacerile lui Slim, iar acesta este vazut ca un monopolist, avand in vedere ca Telmex controleaza 90% din piata locala de telefonie fixa. Averea lui Slim reprezinta aproape 7% din produsul intern brut (PIB) al Mexicului.

Slim insista insa asupra faptului ca nu este influentat de critici. „Cand traiesti pentru opiniile altora, esti ca si mort. Nu vreau sa traiesc gandindu-ma la cum voi ramane in memoria oamenilor”, a spus el la inceputul acestui an.

El sustine, totodata, ca ii este indiferent ce pozitie ocupa in clasamentul celor mai bogati oameni din lume si nu are interesul sa devina liderul topului. Desi este implicat in actiuni caritabile substantiale, Helu a luat in deradere donatiile uriase facute de Gates si Buffett. „Saracia nu poate fi combatuta prin donatii”, a spus el.