Caritas, cel mai mare dosar din România. Cum l-au ascuns autoritățile pe Ioan Stoica

Caritas, cel mai mare dosar din România. Cum l-au ascuns autoritățile pe Ioan Stoica

Dosarul Caritas a fost cel mai mare scandal de corupție al anilor 1990. Apoi s-a transformat în cel mai mare dosar la propriu, cu cele 5 tone de documente care au fost analizate de judecători. Rezultatul a fost dezamăgitor pentru deponenți care nu și-au mai primit banii, iar Ion Stoica s-a ales cu o condamnare de un an și jumătate.

Caritas a fost primul joc piramidal din România anilor 1990. Inventat în 1992 de către fostul contabil Ioan Stoica, jocul anunța câștiguri amețitoare pentru cei care depuneau bani. Practic orice sumă depusă ducea la câștiguri chiar și de 8 ori mai mari. Jocul a debutat la Brașov, în aprilie 1992.

A avut mulți adepți și câștigători care ieșeau public să spună despre banii primiți. S-a demonstrat ulterior că unii dintre ei erau plătiți să spună că au câștigat. Jocul s-a mutat apoi la Cluj, acolo unde a avut susținerea PUNR și a fostului primar, Gheorghe Funar. Ba mai mult, totul ajunsese să se desfășoare în clădirea prefecturii, acolo unde era și redacția Mesagerul, ziarul care a susținut Caritasul.

În această publicație apăreau numele câștigătorilor care trebuiau să vină să își bani. Lucrurile căpătaseră o proporție apocaliptică. Publicații internaționale avertizau asupra faptului că nu există posibilitate prin care jocul să nu cadă. Asta pentru că acele câștiguri anunțate aveau să depășească PIB-ul României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drept urmare logica era depășită, pentru că nu ar fi existat suficienți bani cash care să acopere acele câștiguri. SRI a avertizat autoritățile, așa cum s-a demonstrat ulterior.

Caritas, sprijinit de autoritățile locale

Nimeni nu a luat nicio măsură. La un moment dat, Funar și-a retras sprijinul fățiș pentru Caritas. Pentru ca ulterior, câteva luni mai târziu să se anunțe și primul semn că jocul se prăbușește. Câștigătorii care trebuiau să își ia banii nu au mai putut pentru că sediul ar fi fost jefuit. Nici vorbă de așa ceva, bani nu mai erau.

Ulterior în 1994, jocul se prăbușește. Se estimează că au fost între 2 și 8 milioane de români păgubiți. Paguba se estimează că ar fi fost cam 2% din PIB. Ion Stoica este reținut, dar adus la București fără cătușe și cu avion de linie. A urmat procesul. A fost unul lung și-n primă instanță bărbatul a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

În cele din urmă a rămas cu o condamnare de un an și jumătate. Potrivit informațiilor din spațiul public, Ion Stoica este acum într-un sat din Dorohoi, sărac și bolnav. Cu toate acestea oamenii păgubiți nu și-au recuperat niciodată banii. Iar nicio autoritate a statului nu a fost trasă la răspundere pentru modul în care s-a întâmplat această fraudă.