Evenimentul Zilei > International > Care sunt SEMNELE DE APROPIERE între UE și Rusia care au dat ALARMA?
Care sunt SEMNELE DE APROPIERE între UE și Rusia care au dat ALARMA?

Care sunt SEMNELE DE APROPIERE între UE și Rusia care au dat ALARMA?

Două ţări sunt nemulţumite de “semnele încurajatoare” pe care UE le-ar arăta în ceea ce priveşte comerțul cu Rusia.

Polonia și Lituania și-au exprimat “preocuparea” în legătură cu acest aspect. “Suntem surprinși și preocupați în legătură cu recentele semne adresate de Federația Rusă, care prezintă o perspectivă prea optimist”, au transmis miniștrii de externe din Lituania și Polonia.

Astfel, Linas Linkevicius și Witold Waszczykowski, au adresat o scrisoare comună șefei diplomației europene, Federica Mogherini, dar și comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.

Mesajul reflectă îngrijorarea Europei de Est cu privire la faptul că Occidentul ar putea să diminueze presiunile asupra Kremlinului în legătură cu Ucraina. În schimb, în viziunea celor doi oficiali, occidentalii ar dori un nou angajament față de Moscova, în schimbul ajutorului său în Siria.

Declaraţiile celor doi miniștri vin în contextul în care  şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus recent o cooperare mai strânsă între UE și EurAzEs condusă de Moscova.

Săptămâna aceasta, UE ar urma să decidă încă șase luni de sancțiuni ce vizează sectoare întregi ale economiei ruse, din cauza implicării Rusiei în Ucraina.