Care sunt costurile pentru tratarea COVID-19. Estimările unui medic ATI

epa08332845 Medical personel and patients at a newly set up intensive care unit for the treatment of Coronavirus Covid-19 in the physiotherapy assistance gym of the Poliambilanza hospital in Brescia, Italy, 30 March 2020. 15 new beds were obtained. EPA/ANDREA FASANI

Costurile pentru tratarea unui bolnav de COVID-19 sunt foarte ridicate, însă nu pot fi estimate deoarece fiecare pacient primește mai multe medicamente diferite.

Medicul Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina, susține că nu pot fi stabilite costurile reale ale tratamenului pentru un bolnav cu COVID-19 deoarece fiecare pacient primește mai multe medicamente diferite.

Laura Zarafin a dat exemplul Remdesivir-ului, unul dintre cele mai recomandate medicamente în tratarea COVID-19. Ea a precizat că pentru un singur bolnav, costurile tratamentului cu Remdisivir se ridică la 3.000 de dolari.

„Cred că Remdesivirul are eficiență dacă este administrat în primele 8-24-48 de ore. Așa am citit în studii. Nu am experiență pentru că la noi pacienții ajung după multe zile de evoluție a bolii. Cert este că până și compania producătoare a Remdesivirului nu afirmă că «vindecă», doar scurtează evoluția clinică a bolii”, a precizat medicul.

Laura Zarafin a mai spus că șansele de supraviețuire a pacienților ar putea crește dacă toate intervențiile terapeutice s-ar face la momentul oportun. Pentru

„Deci ar fi necesară testarea masivă și acțiunea de la primele semne de boală, poate din prima zi în care avem un PCR pozitiv”, a mai explicat medicul Zarafin.

Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea

Medicul Laura Zarafin atrage atenția că, în ciuda eforturilor pe care le fac, doctorii sunt înjurați sau chiar reclamați de familiile bolnavilor care nu supraviețuiesc infecțiilor cu noul coronavirus.

„Acestea sunt vremurile, să nu ne mai ascundem. De ce nimeni nu își asumă și nu spune clar: «nu știm tratamentul!?» De fapt, nu există, în general, garanții în medicină. În cazul unei boli necunoscute de unde să cerem vindecări?”, a arătat medicul ATI.

Laura Zarafin a precizat că se prescriu anumite medicamente dar acest lucru se face, mai ales, în funcție de bolile asociate, iar nu pentru că acestea ar reprezenta un tratament eficient, confirmat, împotriva COVID-19.

„Și tocmai acei medici care intră non-stop la bolnavul COVID sunt înjurați, amenințați că sunt dați în judecată și, mai nou, unii s-au trezit cu plângeri la Colegiul Medicilor”, a precizat medicul Laura Zarafin, conform ziare.com.

Pacientii, plimbati prin spitale

Medicul Laura Zarafin a mai explicat de ce ajung pacienții foarte târziu la Spitalul Colentina, arătând că aceștia sunt plimbați, mai întâi, între diverse alte unități medicale.

„Cei care ajung la noi în Terapie Intensiva sunt aduși după ce au fost plimbați prin mai multe spitale, din 2-3 localități, timp de mai multe zile. Și totuși, cei aduși în stare gravă, hipoxemici, după multe zile de evoluție a bolii, nu se fac bine. Sunt 4-5% din cei infectați. Ce au acestia in comun? Dincolo de comorbiditati, cu siguranta, un anumit tip de sistem imunitar (configurat genetic”, a mai explicat medicul.

Potrivit spuselor sale, s-a ajuns ca transmiterea comunitară să fie foarte mare, iar aceste spitale care se ocupă de bolnavii covid să ajungă la capacitate maximă, în vreme ce altele refuză să preia pacienții.

Drept urmare, un bolnav COVID într-o formă ușoară sau medie, care are nevoie, totuși, de supraveghere, este trimis acasă în autoizolare, pentru că nu mai sunt locuri în spitale.

„Pentru că acești bolnavi nu mai au loc în spitalele COVID și suport COVID din cauza pretextelor: ba că nu sunt spitale pavilionare, ba că sunt spitale cu clădiri vechi, ba că sunt spitale cu clădiri noi care încă au iz de vopsea și var, iar linoleumul este încă strălucitor, ba că nu au circuite, ba că nu au personal suficient, etc. Știm cu toții, de ani de zile, că nu există personal sufficient și, de asemenea, știm cu toții, cum arată spitalele”, a mai spus medicul Zarafin, conform sursei citate.