Evenimentul Zilei > Social > SURPRINZĂTOR. Care sunt cele mai prietenoase orașe din lume. Nici Parisul și nici Londra nu figurează în top
SURPRINZĂTOR. Care sunt cele mai prietenoase orașe din lume. Nici Parisul și nici Londra nu figurează în top

SURPRINZĂTOR. Care sunt cele mai prietenoase orașe din lume. Nici Parisul și nici Londra nu figurează în top

BBC publică un clasament al celor mai prietenoase orașe din lume, în funcție de așezare, percepția turiștilo, comportamentul localnicilor și dispoziția lor de a primi vizitatori. Totodată, jurnaliștii au fost la fața locului pentru a vorbi cu rezidenți.

Pe primul loc în top se situează Dublin, Irlanda.

Cred că o mare parte din ospitalitatea noastră vine dintr-un complex de inferioritate, a declarat Martina Skelly, una dintre irlandezele din oraș. Vrem să ne asigurăm mereu că vizitatorii noștri se simt bine și au parte de distracție.
Dublin are o rată scăzută a criminalității, iar locuitorii se simt în siguranță, astfel că unui străin nu-i e greu să primească o mână de ajutor de la un localnic. Orășenii vorbesc pe un ton discret în public astfel că străinii care vorbesc tare sunt rapid reperați în trenuri, autobuze și magazine. Acest tip de comportament este dezaprobat de locuitorii din capitala Irlandei.
În timp ce aceia care iubesc viața de noapte adoră centrul Dublinului, familiile trăiesc în suburbii. Cei mai mulți orășeni stau la casă nu în clădiri înalte. Dublin este un oraș foarte plat. Am crescut dar nu în înălțime precum alți europeni, mai spune Skelly.

Siem Reap, Cambodgia

Cu vreme blândă mai tot timpul anului, dimensiuni mici și liniște, Siem Reap este un oraș prietenos și primitor. Există aici un sentiment real de reînviere. Cambodgienii au ieșit din zilele întunecate de război și haos. Acum aici este pace, oamenii vor să facă bani și totul este interesant și nou, spune John McDermott, un fotograf care s-a mutat în 2004 din SUA în Siem Reap

Auckland, Noua Zeelandă

Cel mai mare oraș din țară este și cel mai prietenos. Poate și pentru că mulți rezidenți sunt imigranți. Oamenii au venit dfin toate colțurile lumii și știu cum este să fii străin așa că sunt primitori cu străinii și noii veniți, spune Elle Armon-Jones, care a venit din Anglia, în 2003.
Brad Kirner, un nativ din Noua Zeelandă care avenit de la Golden Bay pe Insula de Sud, laudă orașul pentru peisajele sale uimitoare și oferta de activități care nu-ți permite să te plictisești. Acest lucru ar trebui să-i facă pe oameni mai fericiți, și, prin urmare, mai prietenoși, spune Brad. Orașul este înconjurat de parcuri și populat cu familiști. Excursioniștii sunt îndemnați către vestul așezării mai sabatic, în timp ce aceia care caută o experiență urbană sunt îndrumați către zona de cafenele, baruri și buticuri din Grey Lynn, Ponsonby, Parnell sau Mt Eden.

Charleston, Statele Unite ale Americii

Cu oaceane, mlaștini și rîuri la fiecare pas, acest oraș din carolina de Sud are un mediu liniștit și aer curat care le menține tonusul rezidenților. În alte orașe grosolănia e contagioasă, declară Michael Shemtov, originar din Israel.
Dacă în alte părți nimeni nu-ți zâmbește și trebuie să te lupți pentru orice, în Charleston este exact opusul. Orașul se mișcă într-un ritm mai lent la fel ca și alte așezări urbane din sud. Oamenii au timp să stea de vorbă afară cu vecinii și să ia cina în liniște. Shemtov mai spune că mulți americani se stabilesc aici și că orașul a început să înflorească cultural. De multe ori, casele sunt scumpe și exclusiviste.

Victoria, Canada

O destinație turistică populară, cu un port de croazieră foarte solicitat, capitala British Columbia este cunoscută pentru serviciile adresate clienților și pentru ospitalitatea locuitorilor. Nu este o raritate ca oameni care nu se cfunosc să se salute cu un bună dimineața, susține L Farrah Furtado, scriitor, profesor de yoga și nativ din Victoria. Rădăcinile englezești ale orașului sunt vizibile peste tot. De la berării, la casa tutorelui, cultura engleză este în viață și înfluențează multe aspecte ale ei, adaugă Furtado. Deși în lunile de iarnă te poți simți un pic somnoros fără afluzul de turiști, cartierul studențesc rămâne agitat zi și noapte. Orașul oferă posibilități de a face drumeții în zone înalte, cu ciclism și cu vedere la coastă.  

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: