Merele sunt fructele cele mai contaminate cu pesticide, se arată într-un raport publicat de "Environmental Working Group" (EWG). Specialiştii recomandă fructele organice.
Merele conduc în topul fructelor contaminate cu pesticide. Analizele de laborator au arătat că 92% din fructele testate erau infestate cu diferite tipuri de pesticide. "Merele sunt tratate mai intens cu diferite substanțe ca să reziste mai mult. Deşi cantităţile de pesticide nu sunt mari, nu ştim ce efecte pot avea pe termen lung", spun specialiştii în raport. Mai mult, contaminanţii nu sunt eliminaţi complet nici dacă spălaţi fructele cu şampon "special". Pe local trei în topul fructelor contaminate se află căpşunile, urmate de struguri. La polul opus se află ceapa, cu cea mai scăzută concentraţie de pesticide. Efectele pesticidelor: dereglări hormonale și cancer Consumând zilnic cinci porţii de legume şi fructe cu o concentraţie scăzută de pesticide, puteţi reduce cu 92% cantitatea de pesticide ingerată, spun experţii citaţi în raport, iar cei care nu-şi permit să cumpere legume bio sunt sfătuiţi să consume ananas, mango, avocado, porumb şi ceapă, cel mai puțin contaminte. Studiile au arătat că pesticidele pot afecta sistemul nervos şi pot provoca dereglări hormonale şi chiar cancer.