Care medicamente sunt mai bune: genericele sau originalele

Care medicamente sunt mai bune: genericele sau originalele

Medicamentele generice sunt copii fidele şi mai ieftine ale celor originale, care ies de sub patent. Conţin aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi concentraţie şi îşi fac efectul la fel de repede.

Medicamentele generice sunt create după reţeta medicamentelor originale, sunt garantate de studii şi avizate de agenţiile de reglementare a medicamentului. Nu trebuie confundate cu medicamentele contrafăcute şi nu trebuie desconsiderate doar pentru că sunt de două ori mai ieftine decât "medicamentele-mamă".

Medicamente "best-seller", în curând generice

În următorii doi ani, şase dintre cele mai bine vândute zece medicamente din lume vor ieşi de sub patent şi vor putea deveni generice, la preţuri cu 20%-100% mai mici. Nume grele de medicamente care urmează să îşi piardă patentul sunt Zyprexa (antipsihotic-în octombrie, anul viitor), Enbrel (pentru artrita reumatoidăoctombrie, anul viitor) şi Plavix (pentru colesterol crescut - în mai, anul viitor). De altfel, o multitudine de medicamente au corespondent generic. De exemplu, aspirina are peste 200 de alternative generice, iar diclofenacul, peste 80.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeaşi substanţă activă şi acelaşi timp de acţiune

Medicamentele generice sunt "copiile la indigo" ale medicamentelor- mamă, al căror patent a expirat. Diferă doar prin ambalaj. "Nu e nicio diferenţă între medicamentele generice şi cele originale, o spune cineva care are în portofoliu şi generice, şi medicamente originale. Au aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi concentraţie. Foarte multe mituri s-au strâns în jurul excipienţilor, că nu sunt aceeaşi etc. Dar, excipienţii nu influ enţează nicicum efectul terapeutic şi nu dau reacţii adverse", subliniază Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.

Ideea este întărită de şeful catedrei de farmacologie a UMF "Carol Davila", Ioan Fulga. "Medicamentele generice sunt înregistrate de Agenţia Europeană a Medicamentului, au aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi concentraţie, ajung la locul de acţiune în aceeaşi concentraţie, îşi fac efectul în acelaşi timp şi îl menţin pentru aceeaşi perioadă. Producătorul trebuie să demonstreze acest lucru organismului de reglementare fie prin studii nonclinice, fie prin studii clinice (pe oameni)", explică farmacologul.

Şi Agenţia Americană a Medicamentului şi Alimentului (FDA) le dă ca sigure, având "aceeaşi calitate, concentraţie şi puritate precum cele originale". În ciuda asigurărilor FDA, câteva studii au arătat că genericele nu acţionează la fel ca medicamentele originale. Cercetătorii de la Universitatea "John Hopkins" au arătat că, în cazul bolnavilor de epilepsie, la trecerea de la medicamentul original la cel generic, există un risc de 10% ca substanţa să nu ajungă în corp în aceeaşi concentraţie.

Farmacologul Ioan Fulga consideră că este o interpretare greşită. "Se face confuzie între generice şi medicamente contrafăcute. Tot ce în farmacii e sigur, ce cumpăraţi de pe Internet nu poate fi controlat", precizează Fulga.

Lobby la medici pentru pastile scumpe

Apariţia genericelor a pus beţe în roate producătorilor de medicamente, care cu greu şiau mai putut vinde produsele originale scumpe. "După ce le expiră patentul, medicamentele originale ar trebui să coste mai puţin, dar asta nu se întâmplă întotdeauna. Producătorii au tot interesul să nu le expire produsele pe raft şi defăimează genericele, merg la medici şi la farmacişti şi le inoculează tot felul de idei: că nu au aceeaşi excipienţi, că nu au acelaşi dozaj etc. Iar bolnavii îşi cred medicii pe cuvânt. La noi în ţară, lobbyul producătorilor de medicamente originale e mai puternic decât al celor de generice", explică surse din pharma.

EXEMPLE Generice pentru boli de inimă şi potenţă

Iată câteva exemple de pastile originale de pe piaţa românească şi echivalentul lor generic.

  • Trombex (clopidogrel-boli de inimă) - 82,83 de lei (faţă de 120 de lei-echivalentul original);
  • Ascord (atorvastatin-boli de inimă)- 42, 33 de lei (faţă de 125,33de lei); 
  • Tezeo (telmisartan- antihipertensiv)- 56 de lei (faţă de 76 de lei); 
  • Rosucard (rosuvastatină-colesterol crescut)-62,67 lei (faţă de 72,29 lei)
  • Risendros (osteoporoză)-80 de lei (faţă de 110 lei); 
  • Vigrande (sildenafil)-79 de lei (faţă de 103 lei originalul Viagra).

Citiți și:

  • Românii abuzează în masă de antibiotice. Află în ce zone sunt cei mai mari "consumatori"
  • Emil Boc: "Trebuie să folosim medicamente care costă puţin"
  • Producătorii de pastile generice, nemulțumiți că nu sunt plătiți
  • Ministrul Sănătății: „Ieftinirea medicamentelor nu va afecta pacienții, doar interesele comerciale”