Care este vârsta optimă la care poți să te lași de fumat

Sursa foto: Arhiva EVZ

Fumătorii de țigări care renunță la vârsta de 35 de ani de acest viciu au rate de deces similare cu cei care nu au fumat niciodată, sugerează un studiu amplu. Cei care au renunțat la fumat la vârste mai înaintate au văzut beneficii substanțiale, a constatat cercetarea.

Renunțarea la fumat

De exemplu, foștii fumători care s-au lăsat de acest viciu între 35 și 44 de ani au arătat o rată de deces cu 21% mai mare, în comparație cu cei care nu au fumat niciodată. Iar cei care s-au lăsat între 45 și 54 de ani au arătat o rată a mortalității cu 47% mai mare decât cei care nu au fumat niciodată.

„Între bărbații și femeile din diverse grupuri rasiale și etnice, fumatul a fost asociat cu cel puțin de două ori rata mortalității pentru toate cauzele de a nu fuma niciodată”, au scris autorii studiului într-un nou raport. „Renunțarea la fumat, în special la vârste mai mici, a fost asociată cu reduceri substanțiale ale mortalității în asociate cu continuarea fumatului”.

Acesta este al treilea studiu mare care sugerează că vârsta de 35 de ani ar putea fi vârsta optimă pentru a renunța, în special pentru cei care încep să fumeze de tineri. „Se știe de mult timp că cu cât un fumător renunță mai devreme, cu atât mai bine”, a scris Pierce, care nu a fost implicat în noua cercetare. „Cu toate acestea, acum este posibil să fim mai specifici cu privire la vârsta la care un fumător renunță”.

Noul studiu a folosit date de la U.S. National Health Interview Survey, un sondaj bazat pe chestionar folosit pentru a monitoriza starea de sănătate a populației din SUA, și National Death Index, o bază de date cu înregistrările de deces ale națiunii. Analiza a inclus date de sondaj de la peste 550.000 de adulți care au completat chestionare între ianuarie 1997 și decembrie 2018 și aveau între 25 și 84 de ani la momentul recrutării. Printre aceștia se numără fumătorii actuali, foștii fumători și cei care nu au fumat niciodată, adică oameni care au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții lor.

„Aceste rezultate ne amintesc că reducerea intensității fumatului ar trebui să fie unul dintre obiectivele programelor de control al tutunului”, a scris Price. În mod esențial, în timp ce fumatul a fost legat de un risc mai mare de deces în toate grupurile rasiale și etnice chestionate, „renunțarea la fumat a fost asociată cu riscuri pentru toate grupurile”, au scris autorii studiului.

Subestimarea beneficiilor

În special, cei care au renunțat la vârsta de 45 de ani și-au redus riscul de deces cu până la 90%, iar cei care au renunțat înainte de vârsta de 35 de ani au prezentat rate de deces foarte apropiate de cele ale celor care nu au fumat niciodată. În mod similar, studiul a mai constatat că, cu cât a trecut mai mult timp de când o persoană a renunțat la fumat, cu atât rata mortalității a fost mai apropiată de cea a celui care nu a fumat niciodată.

Cercetarea are unele limitări. De exemplu, informațiile despre obiceiurile de fumat ale subiecților au fost adunate la un moment dat, astfel încât unii subiecți s-ar fi putut renunța sau au început să fumeze după ce au fost chestionați. „Astfel, atât adevăratele pericole ale fumatului, cât și adevăratele beneficii ale renunțării pot fi subestimate în acest studiu”, au avertizat autorii. Cu toate acestea, studiul sugerează în continuare că renunțarea la fumat reduce foarte mult riscul de deces prematur – mai ales dacă o faci atunci când ești tânăr, potrivit Live Science.