Primul președinte al României de după comunism beneficiază de o pensie din partea statului, dar primește și o indemnizație pentru ocuparea celei mai înalte funcții din stat. Cu toate acestea, suma de bani este mult mai mică decât una dintre cele mai mari pensii din România, deși rolurile celor doi nu au fost de aceeași importanță.
Ion Iliescu primește în fiecare lună o sumă de bani consistentă pentru activitatea pe care a avut-o ca președinte al României după Revoluția din 1989. Acesta a ajuns la vârsta de 92 de ani. Comparativ cu cea mai mare pensie de la acest moment, diferența este uriașă.
Ce pensie primește Ion Iliescu
Ion Iliescu primește lunar o pensie în valoare de 3.916 lei. El beneficiază și de o indemnizație pentru ocuparea celei mai înalte funcții din stat, aceea de președinte, în valoare de 5.331 de lei. Deci, în total, fostul conducător al statului încasează de la stat în jur de 2.000 de euro.
În declarația sa de avere mai apare faptul că Iliescu deține și un apartament în București. Apartamentul a fost achiziționat în anul 1996 și are o suprafață de 156 de metri pătrați.
Așadar, pensia fostului șef de stat nu este una mică, iar pentru România acest venit este unul suficient. Cu toate acestea, atunci când o comparăm cu cea mai mare pensie din România în acest moment, diferența este uriașă.
Potrivit fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan, cea mai mare pensie din acest moment ajunge la valoarea totală de 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi, potrivit spynews.ro.
10.000 de români au pensii speciale
În luna iulie a acestui an, 9.864 de persoane beneficiau de pensie specială. Numărul românilor care au pensii de serviciu a crescut cu 22 de persoane faţă de luna iunie și s-a apropiat de 10.000. Cei mai mulţi, adică 4.733, sunt beneficiarii Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, a transmis Casa Naţională de Pensii.
O altă categorie de persoane care încasează pensii speciale sunt membrii Corpului diplomatic şi consular al României, este vorba despre 766 de persoane. Totodată, 732 de parlamentari au primit pensie specială în iulie. Alți beneficiari de pensii speciale sunt cei din personalul aeronautic navigant din aviație, angajați ai Curții de Conturi, dar și personal auxiliar al instanțelor și Parchetelor, informează Libertatea.