Care este poziția CECCAR față de amendamentele depuse la legea care reorganizează activitatea contabililor

sursa: arhivă EVZ

CECCAR a emis o hotărâre prin care decis cum ar trebui să se desfășoare în continuare activitatea contabilii. Inițiativa vine după ce mai multe amendamente controversate au fost depuse la un proiect de act normativ care îi vizează direct pe cei care au această meserie.

Un proiect de lege care vizează reorganizarea activității contabililor, a dus la un adevărat scandal. Mai multe amendamente la actul normativ au fost contestate de CECCAR fiin considerate abuzive.

Răspunsul la amendamentele abuzive

Conferinţa naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a luat act de iniţiativa legislativă PL-x nr. 596/2018, proiect de lege care vizează reorganizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, și a hotărât:

să se menţină actuala formă de organizare teritorială, respectiv filiale fără personalitate juridică; această formă de organizare răspunde cel mai bine nevoilor membrilor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR);

să se menţină actualul sistem de gestiune financiară; colectarea veniturilor se va realiza centralizat, prin intermediul filialelor, şi redistribuirea acestora pentru acoperirea cheltuielilor conform bugetului propus de adunarea generală a filialei şi aprobat de Conferinţa naţională a CECCAR;

să se menţină actualul sistem de supraveghere directă de cătreMinisterul Finanţelor; se consideră injustă instituirea unui nou sistem ce presupune o supraveghere suplimentară şi impunerea de sarcini financiare suplimentare membrilor CECCAR; se solicită nediscriminarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat în raport cu alte profesii supravegheate direct de către Ministerul Finanţelor;

să se menţină actualul sistem de guvernanţă şi validitatea mandatelor structurilor de conducere locală şi centrală obţinute prin votul membrilor; să se respingă numirea unui administrator al CECCAR din partea unei autorităţi aflate în subordinea Ministerului Finanţelor în locul mandatelor legal obţinute pentru structurile de conducere centrale şi locale, având în vedere neconstituţionalitatea unui astfel de demers şi compromiterea independenţei în exercitarea profesiei; asupra patrimoniului CECCAR există un drept de proprietate privată;

să se menţină actuala competenţă a experţilor contabili în materie de expertiză contabilă judiciară care vizează expertiza contabilă cu componentă fiscală, fără a exista obligaţia expertului contabil judiciar de a deţine şi calitatea de consultant fiscal, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

Implozie a sistemul judiciar

Amendamentele depuse la Camera Deputaților la acest proiect de act normativ nu ar fi tocmai legale. Potrivit unor surse parlamentare, în realitate este vorba despre un interes ascuns. Iar motivarea impunerii pierderii independenței prin preluarea abuzivă a gestiunii profesiei și patrimoniului printr-un așa zis „sistem de supraveghere”, înseamnă o implozie a sistemului judiciar.

Din analiza făcută de experți parlamentari pentru EvZ și Capital, rezultă că din motivările expuse de inițiatorii amendamentelor la PLx 596/2018 se desprind mai multe falsuri și interpretări abuzive ale legii.