După şapte ani petrecuţi la postul de televiziune patronat de Sorin Ovidiu Vîntu, Realitatea TV, jurnalistul Robert Turcescu şi-a anunţat, ieri, public demisia. Oficial, decizia a fost pusă pe seama nevoii de schimbare.
Neoficial, sursele EVZ indică drept principală cauză a demisiei lui Turcescu lipsa independenţei editoriale de care se lovesc ziariştii din trustul Realitatea-Caţavencu.
"Este o decizie personală care reflectă nevoia unei schimbări, nevoia unor alte provocări. Nu are legătură cu niciun fel de scandal sau cu vreo stare de frustrare. Este un moment în care simt nevoia să fac şi un altfel de pas", explică Turcescu.
Cu toate că jurnalistul s-a ferit să facă vreo referire la patronul său şi la posibilele divergenţe pe care le-ar fi avut cu persoane din conducerea trustului, sursele EVZ susţin că demisia a venit ca urmare a unei discuţii purtate cu Sorin Ovidiu Vîntu.
Cumpăna apelor
SOV şi ziaristul demisionar s-au întâlnit în urmă cu câteva zile în Deltă, prilej cu care Turcescu ar fi primit oferta de a realiza un nou talk-show. Sursele EVZ susţin că oferta a venit la pachet cu o condiţie: lista cu invitaţii pe care ziaristul urma să-i aducă în platou şi cu subiectele propuse spre dezbatere ar fi trebuit aprobată de Cătălin Popa, directorul Realitatea TV. Propunerea a fost respinsă categoric de Turcescu, refuz care a dus la demisia făcută publică ieri de jurnalist prin intermediul reţelelor de socializare on-line şi a blogului său.
Întrebat în ce măsură lipsa independenţei editoriale şi presiunile patronatului i-au influenţat decizia de a pleca, ziaristul a invocat "posibilitatea de a alege": "Atunci când cineva nu se mai simte liber, potrivit propriei definiţii a libertăţii, are alternativă: pleacă. Atunci când există nişte contrângeri, poţi să le accepţi sau nu".
Consultantul politic Dan Andronic, omul care i-a deschis lui Turcescu uşa unei cariere în televiziune la Realitatea TV, în 2003, propunându-i să realizeze emisiunea "100%", întăreşte teoria lipsei de independenţă care a dus la demisia ziaristului.
"Condiţia pe care Robert a pus-o în urmă cu şapte ani a fost libertatea editorială. Acum, plecarea lui era inevitabilă. Eu cred că a plecat pentru că nu a acceptat noile reguli: mai nou, la Realitatea TV, listele cu potenţialii invitaţi la emisiuni trebuie aprobate de conducere", a declarat Andronic.
Confruntarea care a pus gaz pe foc
Pe de altă parte, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au indicat drept moment de răscruce al relaţiei pe care Robert Turcescu o avea cu patronul său ultima confruntare televizată dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană, din campania electorală. Prestaţia jurnalistului în postura de moderator al "finalei prezidenţiale" a nemulţumit conducerea trustului, iar situaţia s-a degradat şi mai rău când Turcescu a fost nominalizat ca posibil succesor al lui Alexandru Sassu la conducerea Televiziunii Române.
În luna mai, când deputatul Raluca Turcan a declarat că jurnalistul ar putea fi propus ca şef al TVR, emisiunile pe care acesta le realiza la Realitatea TV au fost scoase din grila de programe a postului. "Starea pe care o încerc acum, dincolo de ceea ce se întâmplă, este una de mâhnire", mărturisea atunci Turcescu pentru paginademedia.ro.
"Şăd şi cuget"
Odată încheiate socotelile cu trustul lui SOV - concomitent cu plecarea de la Realitatea TV, Turcescu părăseşte şi funcţia de director general al postului de radio Realitatea FM, care, cel mai probabil, va înceta să emită - ziaristul evită să indice următoarea destinaţie. "Vorba ardeleanului, «Şăd şi cuget». Nu mă grăbesc, în momentul de faţă mă uit cu atenţie la ce se întâmplă în presă şi, în măsura în care mă voi gândi că există o variantă care să mă tenteze, din punct de vedere profesional , probabil că voi rămâne în ceea ce se numeşte presă", a mărturisit Turcescu.
Surse din piaţa media susţin că în viitorul apropiat ziaristul ar putea să realizeze un talk-show fie la TVR, fie la Antena 3. "Atunci când cineva nu se mai simte liber, potrivit propriei definiţii a libertăţii, are alternativă: pleacă. Atunci când există nişte constrângeri, poţi să le accepţi sau nu." ROBERT TURCESCU, ziarist
POLIVALENT
De la ziar, la televiziune via radio
În 1993, Robert Turcescu semna articole în "Curierul naţional" şi "Pop Rock & Show". Avea 18 ani şi îşi începea cariera în presă. Ieri, după 17 ani, povestea cum se chinuia în "era lui Adrian Năstase" să nu pună emisiunea "România în direct" de la Europa FM pe tava puterii PSD-iste. Era redactor-şef al postului radio şi redactor la "Evenimentul zilei". În 2003, a primit propunerea de a face emisiunea "100 %". Apoi a condus "Cotidianul" şi a devenit colaborator la "Dilema". Oscilând între ziare, radio şi televiziune, Robert Turcescu a renunţat de ieri la toate. Zice că o ia de la capăt.
PRECAUȚIE
Vîntu: „Momentan sunt blocate proiectele în media”
Imaginea unui trust internațional patronat de Sorin Ovidiu Vîntu, care să cuprindă operațiuni media în România, Republica Moldova, Serbia și Ungaria nu mai e de actualitate.
În contextul plecării lui Robert Turcescu din grupul Realitatea-Cațavencu, magnatul a anunțat că postul de radio Realitatea FM, condus până ieri de ziaristul demisionar, va continua să emită, dar că a oprit robinetul prin care urma să pompeze bani în proiectele de peste hotare.
„Momentan sunt blocate proiectele în media” a declarat Sorin Ovidiu Vîntu pentru adevarul.ro. Singurul satelit al trustului lui SOV din străinătate a rămas televiziunea Publika, care funcționează împreună cu portalul de știri publika.md