Ce angajaţi au câştigat cel mai mult în octombrie

Ce angajaţi au câştigat cel mai mult în octombrie

În luna octombrie 2011, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2008 lei, în scădere cu 9 lei faţă de luna septembrie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1457 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 7 lei (-0,5%), potrivit datelor prezentate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nominale nete s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice (3.688 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (872 lei).

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evoluţie anuală

În octombrie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, trimestriale şi pentru "ziua petrolistului") ori s-au plătit concedii de odihnă din fondul de salarii şi sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost în scădere comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte).

Top scăderi salariale anuale

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, (28,7%) şi în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (20,4%).

Scăderi între 16% şi 19% de salarii s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), iar în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) scăderile au fost cuprinse între 2,5% şi 5,5%.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: între 4,5% şi 5,5% în transporturi pe apă, cercetare-dezvoltare; între 3% şi 4% în alte activităţi extractive, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrÇŽri audio şi activităţi de editare muzicalÇŽ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), tranzacţii imobiliare; între 2% şi 3% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia cărbunelui superior şi inferior, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Creşteri de salarii la bugetari

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în domeniile: - sănătate şi asistenţă socială (2,1%), învăţământ (0,5%) - ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice, administraţie publică (0,2%) - ca urmare a acordării de sume pentru promovarea în grad ori a diferenţelor pentru sporul de vechime.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/20103) câştigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 18,8% în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,8% în învăţământ, respectiv cu 10,5% în administraţia publică.

Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,8% în administraţia publică, cu 16,8% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 8,9% în învăţământ.

Octombrie 2011 versus octombrie 2010

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 105,0%.