Demiterea ministrul Sănătății Vlad Voiculesu de către premierul României a stârnit numeroase reacții pro și contra. Dan Barna a oferit declarații prin care s-a dovedit deosebit de nemulțumit de decizia premierului. El a spus că Florin Cîțu nu mai are susținerea politică a USR-Plus. În același timp, liderul PNL Pavel Popescu susține că, de fapt, protestul lui Dan Barna și ieșirea sa ascunde dorința de a nu dezbate proiectul 5 G, care era pe ordinea de zi a guvernului Cîțu. În criza politică și guvernamentală se va implica în cele din urmă președintele României Klaus Iohannis .
Dan Barna, liderul USR-Plus, a prezentat poziția formațiunii politce pe care o reprezintă în criza politică și guernamentală creată de demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Cele anunțate de Dan Barna au bulversat viața politică românească în aceste momente deosebit de grele cauzate de pandemie. Simpla ipoteză a căderii guvernului Cîțu în aceste momente ar oferi șansa unei crize interne în toate domeniile pe care România nu și-o poate permite.
Decizie unilaterală, imatură politic, susține Dan Barna
„Este o decizie unilaterală, imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra premierului Florin Cîțu de a conduce un Guvern. Am vrut să luăm decizii împreună, asta s-a întâmplat până astăzi.
Premierul m-a chemat la o discuție unde m-a informat de decizia deja luată. Luni în ședința coaliției agreaserăm că ieșim din acest joc de balet politic. Este o decizie care aruncă Coaliția într-o criză majoră. Din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS”, a spus Dan Barna.
În același timp, Dan Barna și-a exprimat convingerea că coaliția de guvernare nu va fi afectată„Acest guvern, funcționează, acest guvern există, vom avea o ședință în coaliție pentru a vedea cum vom funcționa în continuare”, a mai spus Dan Barna.
Dan Barna este acuzat că urmărește altceva
Liderul PNL Pavel Popescu l-a acuzat însă pe Dan Barna că, de fapt, protestul președintelui USR, și ieșirea lui de azi, ascunde dorința de a nu dezbate proiectul 5 G, care era pe ordinea de zi a guvernului Cîțu. Astfel, mizele sunt aruncate din tabăra liberală căte sfera economicului, poziție împărtășită și de mai mulți lderi PSD.
În după-amiaza zilei de miercuri mai mulți lideri PNL ( Ludovic Orban, Rareș Bogdan ) și-au exprimat susținerea pentru premierul Florin Cîțu și pentru guvernul său și au declarat că nu se pune problema căderii guvernului sau a alegerilor anticipate.
Proiectul de lege 5 G - o miză deosebit de mare
Cabinetul Cîțu avea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 14 aprilie 2021, discutarea unui proiect de lege privind condiţiile implementării rețelelor 5G. Ședința de Guvern nu a avut loc în ziua de miercuri, 14 aprilie, din cauza tensiunilor produse între PNL și USR PLUS ca urmare a demiterii ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Opiniile societății asupra acestui sistem de comunicații sunt diverse, nu doar în România ci și în alte țări. În cazul României, varianta oficială este că acest sistem va fi implementat. Varianta de implementare va fi compatibilă cu cea aplicată de unele țări occidentale,în primul rând de SUA. SUA au cerut în repetate rânduri ca firmele din China să nu aibă acces la infrastructura 5G a statelor membre NATO.
Potrivit unui comunicat de presă difuzat miercuri, 14 aprilie, proiectul de lege care va fi discutat în Guvernul României "este o transpunere a memorandumului semnat cu SUA în august 2019, prin care, parte a războiului comercial și politic SUA-China, americanii își propun să interzică furnizorului de echipamente Huawei accesul în rețelele 5G din România".
Proiect de lege criticat de industria telecom
"Proiectul de lege a fost intens criticat de industria telecom, de asociații și de lideri de opinie, în primul rând deoarece o interzicere a Huawei și o impunere a eliminării echipamentelor producătorului chinez deja existente în rețele ar determina probleme în infrastructura telecom, dar și o pierdere de 9,3 miliarde de euro în economie, potrivit estimărilor.
Chiar dacă industria a propus numeroase soluții de îmbunătățire a proiectului, în special în ceea ce privește selectarea furnizorilor pe criterii tehnice, lucru prevăzut și în EU Toolbox, acestea nu au fost luate în considerare, iar astăzi proiectul intră în discuție în ședința de Guvern într-o formă foarte asemănătoare celei inițiale.
Pentru milioanele de români care lucrează sau învață de acasă, dar și pentru zeci de mii de companii pentru care telemunca a devenit deja o obișnuință, acest proiect de lege putea aduce serioase prejudicii, din cauza schimbărilor care ar fi impuse în infrastructura de telecomunicații", precizează comunicatul de presă.