Cardul european de sănătate. Ce trebuie să știe toți românii

Aeroport. Sursa foto: Pixabay

Cardul european de sănătate și românii. Tot mai mulți români decid să își petreacă vacanțele în afara țării. Pentru cei care aleg ca destinație state din cadrul UE, cardul european de sănătate este un document care îi poate scuti de multe bătăi de cap și de cheltuieli neprevăzute considerabile.

Anul trecut, numărul turiștilor români care au ieșit din țară a fost de 19,5 milioane, în creștere cu 12,6% față de anul anterior. Dintre aceștia, 3,3 milioane au ales să-și petreacă vacanțele de vară în Bulgaria (2,1 milioane) și Grecia (1,3). Dacă destinația aleasă este o țară din UE, Spaţiul Economic European sau Elveția, cardul european de sănătate este un document de care are nevoie orice român care părăsește țara.

Cardul european de sănătate – denumit oficial Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) – este un act care permite turiștilor români să beneficieze de asistență medicală în țările membre. Condiția este ca acesta să fie utilizat doar pe durata unei „șederi temporare”, intervalul aferent fiind de maximum 12 luni.

Prevederile UE nu impun însă limitări legate de motivul deplasării. Astfel, cardul poate fi folosit de românii care merg în scop turistic, de studii, profesionale sau familiale.

Card european de sănătate. Sursa foto. Arhiva EVZ

Cardul european de sănătate le oferă turiștilor posibilitatea de a beneficia de servicii medicale gratuite sau la un cost mai redus, oferite de statul respectiv. În anumite situații, este posibilă să fie necesară coplata serviciilor, chiar dacă acestea sunt gratuite în România.

Pe de altă parte, trebuie ținut cont de faptul că documentul nu este un înlocuitor al asigurării de călătorie. Cardul nu acoperă serviciile private de asistență medicală și nici costurile de întoarcere în țară. De asemenea, nu poate fi utilizat dacă scopul călătoriei este cel de realizare de tratamente medicale în respectiva țară.

Cum se poate obține cardul european de sănătate

Pentru obținerea cardului, solicitanții trebuie să depună o cerere la Casele de asigurări de sănătate la care sunt asigurați. Cererea tip trebuie însoțită de copia după actul de identitate și de o dovadă a faptului că este asigurat. Solicitantul trebuie să demonstreze că este cu plățile la zi pentru Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Eliberarea cardului nu presupune niciun cost.

Un element important de reținut este că documentul poate fi eliberat și pentru copii. Pentru aceasta, la actele menționate trebuie adăugat și certificatul de naștere sau actul de identitate al minorului. Pot beneficia de card și soțul, soția sau părinții aflați în întreținerea unei persoane asigurate (coasigurați). Lista include și pensionarii, persoanele în șomaj, cele care fac parte din familii cu drept de ajutor social etc.

Cererea poate fi depusă online și pe site-ul oficial, dar și pe site-urile Caselor de asigurări de sănătate județene.

Pentru depunerea fizică a cererii, termenul de eliberare prevăzut este de maxim 7 zile. În situații de urgență, se poate solicita eliberarea unui certificat provizoriu de înlocuire a cardului. Aceeași metodă se aplică și în cazul în care documentul a fost pierdut, furat sau distrus. Termenul de livrare în astfel de situații ar trebui să fie de maximum 24 de ore.

Durata de valabilitate a documentului este de doi ani (dublată din 2019).

Unde este valabil și ce acoperă

Cardul european de sănătate este valabil doar în afara țării. Conform Legii 95/2006: „cardul european nu produce efecte pe teritoriul României și nu creează nicio obligație pentru furnizorii de servicii medicale din România”.

Țările acoperite sunt toate statele membre ale Uniunii Europene. La acestea se adaugă însă și Elveția, Islanda, Liechtenstein, Marea Britanie și Norvegia.

Pe baza cardului european de sănătate pot fi accesate servicii medicale asigurate de furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă. Conform prevederilor legale, sunt acoperite doar „serviciile medicale devenite necesare în timpul şederii temporare”.

Acestea pot include spitalizare continuă sau de zi pentru urgențe medicale, inclusiv cele stomatologice, boli epidemiologice, naștere, chimioterapie etc. Dar pot fi acoperite și consultații de urgență la domiciliu sau transportul pacienților la unitățile medicale.

Așa cum am precizat, cardul nu poate fi utilizat pentru dacă scopul deplasării este tratamentul medical. De asemenea, nu acoperă nici cazurile afecțiunilor preexistente.