Evenimentul Zilei > Social > Cardul care ar putea să-i scutească pe șomeri de drumurile lunare la Forțele de Muncă există și în România. Motivele pentru care nu funcționează
Cardul care ar putea să-i scutească pe șomeri de drumurile lunare la Forțele de Muncă există și în România. Motivele pentru care nu funcționează

Cardul care ar putea să-i scutească pe șomeri de drumurile lunare la Forțele de Muncă există și în România. Motivele pentru care nu funcționează

Momentan suntem primii în Europa care au Card Profesional European. Acesta ține loc și de carnet de șomer, și de CV, și de site de recrutare. Merge până și la medicul de familie. Tot sistemul pentru emiterea și utilizarea lui acestui card există deja, așa că ar putea intra în uz chiar de mâine

însă acest lucru nu e posibil deoarece datele online ale Forțelor de Muncă se mută în aceste zile la STS, deci sistemul e momentan offline. Nu că ar conta foarte tare pentru șomeri: până în clipa în care Parlamentul votează o lege în acest sens, cardul e la fel de legal precum cardurile pe care le primiti la farmacie. Și asta cu toate că sistemul e funcțional din toate punctele de vedere: există soft-ul, există dispozitivele de emitere a cardurilor, există și carduri în alb pentru toți șomerii, care așteaptă doar o lege ca să poată fi imprimate. Chiar și Uniunea Europeană îl vrea, sistemul fiind finanțat până acum dintr-un proiect pe bani europeni pornind de la o Directivă UE din 2005 pe care, până acum, România a fost singura țară care a luat-o în serios și a implementat-o.
 Cum funcționează cardul pentru șomeri
Mecanismul e următorul: proaspătul șomer merge la Forțele de Muncă cu dosarul de șomaj și pe baza acestuia i se dau cardul și user/parolă pentru site. Iar de aici înainte, somerul ar trebui să nu mai treacă pe la ANOFM, ci să stea în fața calculatorului și să folosească site-ul exact ca pe un site de recrutare. Un site de recrutare pe care, teoretic, se vor găsi absolut toate job-urile din România. Angajatorii au legal obligația să declare locurile de muncă vacante la ANOFM iar dacă sistemul va fi introdus ei ar putea, în loc să treaca pe la ghișeu, să își facă cont pe site și să le posteze direct acolo. Iar pe baza datelor din sistem, șomerii primesc zilnic și informații privind job-urile care au apărut în zona unde locuiesc și care li s-ar potrivi.
Alt avantaj pentru firme e că pe site șomerilor le e mai greu să mintă privind locurile de muncă anterioare. Asta pentru că, deși ei își pot adăuga la CV câte job-uri și diplome vor, acestea apar în sistem drept “nevalidate” până când nu aduc și acte doveditoare la Forțele de Muncă, după care funcționarul de acolo validează modificarea din CV. Când șomerul vine la interviu, îi dă angajatorului cardul, angajatorul se loghează pe site de pe orice calculator și vede CV-ul cetățeanului din fața lui. Iar dacă la finalul interviului decide să nu-l angajeze, introduce această informație în sistem și astfel șomerul poate dovedi la ANOFM că și-a căutat loc de muncă, așa cum cere legea.
Poate fi folosit si la medicul de familie
Asta înseamnă că în principiu, șomerul ar trebui să poata merge la interviuri de angajare, la Fortele de Muncă, la cursuri de formare profesională, la Primărie și chiar la medicul de familie doar cu Cardul Profesional European, fără clasicul dosar cu șină și fără să mai aibă nevoie să îsi printeze CV-uri. Firmele și instituțiile mai sus-menționate își pot face conturi pe site iar pe baza acestora, pot verifica datele persoanei din fața lor: de pildă, medicul de familie poate să verifice dacă omul din fața lui e șomer, adică e asigurat de stat. În teorie, sistemul ar putea în curand sa mearga chiar și la angajarea peste hotare, odată ce va fi legat la EURES, un sistem similar extins la scara întregii Uniunii Europene.
Sună perfect: în loc să umble pe la ghisee cu dosare si CV, romanii in cautarea unui loc de munca ar putea sa stea pe net. De fapt, suna atat de minunat incat la ora actuala avem nu doar Cardul Profesional European, ci si alte sisteme care isi propun acelasi lucru. Exista, de pilda, Sistemul Electronic de Mediere a Muncii, exista proiectul FiiInformat, exista portalul ADSPO, dar si reteaua europeana EURES. Toate avand ca scop folosirea Internetului pentru ca somerii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca. Riscam sa avem mai multe site-uri pentru someri decat someri.
Motivul ilexplica Adrian Dragomir, director adjunct la ANOFM: “Atat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cat si cele judetene au putut face proiecte europene independent una de alta”. Si daca au putut, au facut. Proiectele au trecut si au ajuns sa fie realizate, asa incat somerii din Romania au la dispozitie, pe langa site-urile private de job-uri, si vreo 4 site-uri oficiale. Ceea ce nici nu ar fi rau, cu conditia ca aceste site-uri sa fie cu adevarat utile pentru someri. Momentan insa toate sunt doar proiecte-pilot, chiar daca dintre ele Cardul Profesional European se detaseaza ca fiind cel mai simplu de folosit si in acelasi timp cu cele mai multe functionalitati. In plus, e si compatibil cu directivele UE si e sustinut la centru.

Ce se poate face ca sa avem macar un site oficial si functional pentru someri?
Pe de o parte, Ministerul Muncii ar trebui sa promoveze Cardul Profesional European in Parlament, pentru a intra in lege, dat fiind ca infrastructura exista. Cei de la ANOFM ne-au asigurat ca e pe agenda ministrului Maria Campeanu. Pe de alta parte, daca se decide ca cea mai buna varianta este Cardul Profesional European trebuie facut ceva si cu celelalte sisteme. “Suntem nevoiti sa facem acum un proiect de centralizare a celorlalte proiecte”, spune Adrian Dragomir de la ANOFM pentru stirileprotv.ro. Problema e ca nu sunt foarte compatibile intre ele: soft-urile pentru bazele de date sunt diferite, modul de introducere a informatiilor e diferit, pana si accesul pe site – unul din proiecte foloseste chiar date biometrice si acces pe baza de amprente.
Momentan, din toate aceste sisteme Cardul Profesional European a ajuns la peste 37.000 de someri din Romania, adica 7% dintre cei inregistrati oficial. In unele judete cererea a fost mare: de pilda, in judetul Buzau s-au cerut peste 8.000 de carduri iar in Suceava, 2.400. In schimb, in Cluj, unde exista deja sistemul ADSPO, a ajuns un singur Card European, cel de test. E clar ca sistemele online pentru someri isi mai fac si concurenta intre ele.
In schimb aceste sisteme mai au pana sa ajunga si la firme si specialistii in HR. Specialistii in resurse umane pe care i-am contactat nu stiau nimic despre Cardul Profesional European iar in sistem s-au incris pana acum doar 10 angajatori. Pe de alta parte, nici nu prea poate fi popularizat, deoarece pana cand nu exista o lege in acest sens, e doar un proiect-pilot printre multe altele

Dacă Romania introduce Cardul Profesional European, celelalte țări din UE ne vor lua modelul

 Cu toate ca politicienii ignora chestiunea, Romania are sansa de a deveni prima tara din UE care introduce un astfel de sistem online destinat somerilor. Iar in cazul in care Cardul Profesional European va fi legiferat, el are sanse mari sa fie extins la nivelul intregii Uniunii Europene.
Asemenea sisteme sunt inca la nivel de discutii in alte tari europene sau exista doar pentru anumite profesii, de pilda avocati sau medici. Abia anul trecut UE a inceput sa ia in vedere serios introducerea unui Card Profesional European in toate tarile membre pana la inceputul lui 2016. Si aici exista sceptici: de pilda, Colegiul Medicilor din Marea Britanie se opune introducerii lui si spune ca acest card “e o solutie care inca isi cauta problema”. In Romania, insa, problema exista: peste jumatate de milion de someri care sunt nevoiti sa mearga lunar la vizat un carnetel tiparit pe hartie si care au dificultati in a-si gasi un loc de munca legal pe o piata cu informatie insuficienta.
In concluzie, daca Romania va reusi sa introduca repede Cardul Profesional European, sistemul de la noi va fi modelul pe care il vor folosi toate celelalte tari din UE. Daca nu ne grabim, insa, va trebui sa preluam un model european si sa schimbam iarasi sistemul. Iar intre timp, sa ne chinuim tot cu carnete de somer si dosare cu sina.
Sursa: stirileprotv.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News