Una dintre ultimele dive din generaţia de aur a cinematografului european, Claudia Cardinale, acum în vârstă de 70 de ani, spune că s-a născut sub o stea norocoasă. Crede că totul este scris dinainte de a ne naşte şi recunoaşte că a folosit, atunci când locuia la Roma, serviciile unei familii de români, precum mulţi compatrioţi ai săi. Actriţa spune că s-ar întoarce cu plăcere în România, fiind foarte impresionantă de primirea caldă de care s-a bucurat la Cluj.

La fel ca şi Catherine Deneuve anul trecut, Claudia Cardinale nu s-a sinchist de actualele reguli antifumat, cerând voie să fumeze în spaţiile interioare ale hotelului unde acest lucru era interzis. Mai mult, actriţa a spus că mare parte din vocea sa, atât de apreciată, se datorează şi ţigărilor.

EVZ: Care consideraţi că este secretul succesului dumneavoastră şi al unei cariere atât de îndelungate: norocul, frumuseţea sau talentul?

Claudia Cardinale: Nu, frumuseţea nu are nicio importanţă. Eu cred în destin, că totul este scris dinainte. Dacă ceva s-a întâmplat, înseamnă că aşa trebuia să se întâmple, iar dacă nu s-a întâmplat, înseamnă că nu trebuia să se întâmple.

Atunci, putem considera norocul un alt cuvânt pentru destin? Cele două noţiuni pot fi echivalate?

Mama mea îmi spunea tot timpul că am, acolo sus, o stea care mă protejează. Probabil a avut dreptate.

Credeţi că există asemănări între italieni şi români, în privinţa comportamentului, ţinând cont că ambele popoare sunt considerate de origine latină? Mă gândesc la ceea ce s-a întâmplat aseară pe scena Galei, la efuziunea pe care a manifestat-o faţă de dv. Florin Piersic…

Da, da, aşa este: m-a sărutat de mii de ori, nici nu mai ştiam ce mi se întâmplă. În ce priveşte comportamentul, da, aşa este; nu ştiu dacă este o expresie a “sângelui latin”. Acum sunt foarte mulţi români şi în Italia şi pot să-mi dau seama destul de bine de lucrul acesta. Chiar eu, în perioada în care locuiam la Roma, am avut o familie de români la mine în casă. Bărbatul se ocupa cu grădinăritul, iar femeia făcea menaj etc. Erau nişte oameni foarte de treabă.

Aţi fi tentată să jucaţi într-un viitor film românesc, dacă vi s-ar propune?! Mai există vedete internaţionale care au făcut deja acest lucru: Charlotte Rampling în „Asfalt Tango”, Armand Assante în „California Dreamin’”…

Nu ştiu, în primul rând nu cunosc limba, dar probabil se va găsi o soluţie. Nu ştiu, să văd, depinde de regizor şi, mai ales, de scenariu. Scenariul este foarte important atunci când aleg un proiect.

Cu care dintre marii regizori din generaţia de aur a cinematografului european v-aţi fi dorit să lucraţi şi nu s-a întâmplat?
A, nu, nu am gândit niciodată aşa. Întotdeauna regizorul m-a ales pe mine, nu eu pe el. Dacă nu am lucrat cu cineva anume, înseamnă că nu trebuia s-o fac.

Dar dintre actori, pe cine l-aţi fi dorit partener?

Dar i-am avut parteneri pe cei mai sexy dintre actori, de la Alain Delon la Sean Connery! N-am niciun regret din punctul ăsta de vedere.

Cum a reacţionat fiul dv., la vârsta de 19 ani, atunci când i-aţi spus că este copilul dv., şi nu fratele mai mic, aşa cum crezuse până atunci?

Nu este nimic adevărat, sunt doar bârfe care circulă pe internet. Am într-adevăr un fiu şi o fiică, iar acum sunt şi bunică. Nu vreau să comentez mai mult subiectul.

MODESTA
 
Ochii sunt foarte importanţi
 
În conferiţa de presă care a precedat interviul, Claudia Cardinale a descris modul de lucru al celor doi regizori legendari cu care a lucrat: “Luchino Visconti era foarte precis, foarte rigid; aş putea spune chiar sever, dar pe mine mă iubea foarte mult. Spunea că semăn cu o pisică, iar el era un “ghepard”. Federico Fellini era un geniu: orice lucru banal îl transforma în ceva incredibil. În 1962, a fost momentul magic în care am lucrat cu amândoi: la “Ghepardul” şi “8 1/2”. Pe platoul de la “8 ½”, eram muza lui, eram personajul din film şi, în acelaşi timp, Claudia Cardinale. Îmi spunea că sunt “fiica pământului”. Claudia Cardinale consideră şi acum că, împreună cu Alain Delon, în “Ghepardul’, “ a fost cuplul magic al tinereţii mele”.

Actriţa crede că “frumuseţea nu este importantă. Importantă este fotogenia şi să poţi să transmiţi un mesaj spectatorilor. Ochii sunt foarte importanţi”. “Nu m-am considerat niciodată o “divă”. Mai mult, când eram tânără, credeam că sunt urâtă”, a mai spus Claudia Cardinale.