Carcasele de crabi ar putea revoluționa producerea bateriilor din telefoane și laptopuri

Carcasele de crabi ar putea revoluționa producerea bateriilor din telefoane și laptopuri Sursa foto: Prykhodov | Dreamstime.com

Maryland este o zonă din SUA renumită pentru crabii săi, dar cercetătorii de la Universitatea din Maryland caută să dea acestei distincții un sens complet diferit. O inovație surprinzătoare ar putea rezolva una din marile probleme ale omenirii.

O echipă de oameni de știință de la Centrul de Inovare a Materialelor al Universității din Maryland a descoperit că crustaceele precum crabii și homarii conțin în cochilie o substanță chimică numită chitină, care poate fi folosită pentru producția bateriilor. Studiul a dovedit că atunci când este combinată cu zinc, chitina poate înlocui litrul din baterii.

Carcasele de crustacee, în special crabi, pline cu această substanță chimică sunt de obicei aruncate de restaurantele care nu au altă utilizare pentru ele. Dar cercetătorii cred că aceste deșeuri alimentare ar putea servi ca o resursă puternică în crearea unor baterii mai durabile.

Bateriile litiu-ion, tipul obișnuit care se găsesc în majoritatea telefoanelor mobile și laptopurilor noastre, pot rezista sute de mii de ani după ce sunt epuizate, făcându-le unul din deșeurile cel mai greu de reciclat. Ca să nu mai vorbim de impactul devastator pe care extracția litiului îl are asupra planetei noastre. Dar aceste baterii care conțin substanța extrasă din carcasele de sunt biodegradabile și se pot descompune în sol după doar cinci luni, lăsând în urmă zinc, care poate fi reciclat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bateriile din telefon pot deveni mai prietenoase cu mediul

Studiul Universității din Maryland a mai constatat că bateriile cu chitină-zinc au fost eficiente în proporție de 99,7% după peste 400 de ore de utilizare, după cum a anunțat The Guardian, și că aceste baterii ar putea fi probabil produse mult mai ieftin la scară largă.

Pe măsură ce lumea trece de la sursele de energie poluantă, cum ar fi gazul metan și cărbunele, va avea nevoie de o mulțime de baterii ieftine și ecologice. Crustaceele ar putea oferi o soluție, mai ales în speranța de a reduce dependența noastră de bateriile litiu-ion. Vorbind cu un jurnalist de la The Guardian, Graham Newton, profesor de chimie la Universitatea din Nottingham, care studiază tehnologia durabilă a bateriilor, a fost prudent, dar optimist cu privire la descoperire.

„Când apar noi materiale pentru realizarea unor baterii ce se degradează ușor, tinde să existe un decalaj semnificativ între rezultatele promițătoare de laborator și o tehnologie demonstrabilă și scalabilă”, a declarat Newton. Rămâne să vedem dacă această nouă descoperire va avea impactul scontat.