Evenimentul Zilei > Social > Caravana cinematografică pentru nevăzători
Caravana cinematografică pentru nevăzători

Caravana cinematografică pentru nevăzători

Caravana cinematografică pentru nevăzători, primul eveniment de gen din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, ajunge marţi, 21 iulie, la Brăila.

În cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
„La intrarea în sală, acestea vor primi câte un set de căşti, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio”, se arată în comunicat.
Spectatorii vor avea şansa să (re)vadă filmele „După dealuri”, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu (Cristian Mungiu) şi cea mai bună interpretare pentru cele două actriţe din rolurile principale şi „Roxanne”, în regia lui Vali Hotea. Acestea vor rula în sala de festivităţi a Societăţii Filarmonice Lyra, informează www.agerpres.ro.
Intrarea publicului la ambele proiecţii este liberă, iar evenimentul se înscrie în seria de manifestări derulate sub genericul „2021 – Brăila, capitală europeană a culturii”.
”Proiectul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală”, mai spun organizatorii.
Aflat la prima ediţie, festivalul este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Caravana este organizată de Fundaţia Cartea Călătoare, cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România – Filialele Brăila şi Galaţi, al Societăţii Filarmonice Lyra şi al Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati”, în cadrul proiectului „Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători”.