Uniunea Europeană a aplicat joi 16 mai amenzi băncilor Citigroup, JPMorgan, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) și Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) în cuantum total de 1,07 miliarde de euro pentru două înțelegeri asupra unor operațiuni de schimb.

Prima înțelegere, botezată „Three Way Banana Split” (după numele forumului de discuții al traderilor implicați), implică cele două bănci britanice, Barclays și RBS, și cele două bănci americane, Citigroup și JPMorgan. Înțelegerea a durat între 18 decembrie 2007 și 31 ianuarie 2013.

A doua înțelegere, numită „Essex Express” (toți traderii implicați în înțelegere, cu excepția unui sigur, locuiau în Essex, la est de Londra, și luau același tren), a implicat din nou britanicele Barclays și RBS și banca niponă MUFG. Înțelegerea a durat între 14 decembrie 2009 și 31 iulie 2012, relatează AFP.

Traderii băncii elvețiene UBS au fost și ei implicați în aceste două înțelegeri, dar această bancă a denunțat acțiunile lor la Comisia Europeană, care a determinat Bruxelles-ul să deschidă o anchetă în septembrie 2013.

Din acest motiv, UBS a beneficiat de clemența Comisiei, care este responsabilă cu concurența în interiorul UE, așa că nu a fost nevoită să plătească amendă.