Revista presei.
Gazeta Sporturilor
Gazeta Sporturilor vă prezintă, în premieră, sumele şi tranzacţiile reale în cele 12 transferuri instrumentate de DNA. Opt conducători şi impresari din fotbal au fost trimişi în Justiţie
Gazeta Sporturilor a deschis drumul în 2006, prin dezvăluirile din cazul transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray. Atunci au dispărut 2.000.000 de dolari. La puţin timp, DNA a început ancheta tranzacţiilor internaţionale din fotbalul românesc, în perioada '99-2005. La caz au lucrat doar doi procurori, printre care şi Doru Ţuluş, şeful Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie. Rechizitoriul a fost atent structurat, pentru a putea fi citit cu lejeritate de către judecători. Procurorii prezintă detaliat istoria fotbalului, dar şi reglementările FRF, FIFA şi UEFA care guvernează activitatea cluburilor, a fotbaliştilor, a agenţilor de jucători şi condiţiile de transfer. Libertatea
Ruşii au lăsat robinetul deschis pentru România
“Criza gazelor”, adică conflictul dintre Rusia şi Ucraina, în care România a picat la mijloc, nu pare să afecteze ţara noastră, mai ales că autorităţile au dat asigurări că avem rezerve de zăcământ destule. Deocamdată, Gazprom a cerut Kievului să reia negocierile care au dus la suspendarea a o treime din gazul importat de români.
Industria siderurgică falimentară şi rezervele de gaz natural par a fi soluţia pentru ca România să nu fie afectată de criza gazelor. Mai precis, milioanele de metri cubi de gaze pe care le consumau giganţii din siderurgie se vor reîntoarce către populaţie. Chiar de mâine, combinatul Doljchim, care avea un consum de 1,2 milioane de metri cubi de gaz pe zi, se închide, iar gazul va fi folosit pentru consum.
Cotidianul Bancherii români au topit toată criza în dobânzi De la intensificarea crizei şi până la finele lui noiembrie, băncile din România au scumpit creditele de cel puţin două ori mai mult decât băncile-surori din regiune. În unele ţări vecine, împrumuturile sunt chiar mai ieftine.
Dobânda medie practicată de băncile din România la creditele pentru locuinţă în lei a crescut în perioada august-decembrie 2008 cu aproximativ 4,5%, potrivit datelor BNR. Aproximativ aceeaşi creştere de dobândă au înregistrat-o şi împrumuturile în euro. În cazul creditelor de nevoi personale, majorarea se ridică în jurul valorii de 5%. Situaţia este unică în zona central şi sud-est europeană în condiţiile în care, în ţările comparabile cu România, majorarea de dobândă nu depăşeşte două procente. Mai mult, în anumite ţări, pentru a sprijini domeniul imobiliar, băncile au decis să reducă dobânzile la creditele pentru locuinţă. De menţionat este şi faptul că în România creditele s-au scumpit şi în urma majorării unor comisioane sau a introducerii unor costuri suplimentare.
Adevărul Israelul vrea să arate cine e şeful în Gaza Operaţiunea „Plumb Intărit” a intrat |în cea de-a doua fază. După o săptămână de bombardamente, Israelul a declaşat ofensiva terestră în Fâşia Gaza. Paradoxal, conflictul inter-palestinian reprezintă una din cauze.
Armata israeliană a anunţat că operaţiunea - prima de o asemenea anvergură lansată după retragerea din Fâşia Gaza din 2005 - va dura „multe zile”, iar preşedinţia Consiliului de miniştri a precizat că aceasta are ca scop preluarea controlului asupra sectoarelor de unde sunt lansate atacuri cu rachete asupra Israelului. Conform ultimelor bilanţuri, ofensiva, lansată la 27 decembrie, cu atacuri aeriene şi maritime, s-a soldat cu moartea a cel puţin 463 de palestinieni. În aceeaşi perioadă, cele circa 500 de rachete palestiniene lansate din Fâşia Gaza s-au soldat cu moartea a patru persoane în Israel şi rănirea altora 50.
Cancan Fortareata politistilor
Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex" a demarat un proiect unic in Romania: oamenii legii vor construi la marginea Bucurestiului un cartier luxos de vile si apartamente, care va fi inconjurat de un zid gros, asemenea fortaretelor medievale.
Vasile Lincu, presedintele "Pro Lex", a declarat, pentru CANCAN, ca respectivul cartier va fi rezervat exclusiv politistilor si vamesilor: "Inca nu ne-am hotarat exact unde va fi amplasat. Avem doua variante, ambele in apropiere de Bucuresti, ori in Mihailesti ori in Frumusani, fiecare la 25 de kilometri de centrul Capitalei. In cartier vor locui aproximativ 800 de cadre si familiile lor. Daca nu se vor ocupa toate cladirile, vom extinde proiectul si pentru jandarmi si pompieri". Cartierul de lux va avea biserica, scoala, gradinita, hipermarket, un imobil va costa undeva in jurul sumei de 80.000-100.000 de euro, iar plata se va putea face in rate fara niciun avans prealabil. Iar pentru ca infractionalitatea sa fie redusa la minimum, cartierul va fi inconjurat de un zid inalt.
România Liberă "Regele Ferdinand", in Mediterana
Poate sta doua luni si jumatate pe mare fara realimentare. Comunica cu orice nava, submarin sau avion de pe glob. Se etanseaza complet in cazul unui atac nuclear, iar actiunile de lupta sunt asistate de calculator. Viteza maxima testata este de 32,4 noduri. Specialitatea sa – descoperirea si vanarea submarinelor. "Regele Ferdinand" este acum complet echipata si in orice moment poate ridica ancora pentru o misiune de lupta sub comanda NATO.
Desi s-a considerat ca pretul platit de statul roman a fost prea mare pentru doua nave vechi, care au indeplinit peste 20 de ani in serviciul Marinei Regale Britanice si carora le lipsesc rachetele de la bord, fregatele tip 22 duc greul operatiunilor NATO in Marea Mediterana. "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" asigura, prin rotatie, prezenta Romaniei la singura misiune reala in care este angajata marina militara sub mandat NATO, ACTIVE ENDEAVOUR. Construite in perioada razboiului rece pentru "jocul de-a soarecele cu pisica" cu submarinele sovietice in Atlanticul de Nord si marile arctice, navele tip 22 inglobeaza tehnologia de varf a anilor ‘80, combinata cu experienta de sute de ani a marinei britanice.
Gândul Până unde va ajunge leul în 2009?
O monedă naţională slabă scumpeşte produsele de import şi toate serviciile care sunt tarifate în euro, cum ar fi telefonia mobilă sau abonamentele de Internet. Leul a pierdut anul trecut 10% faţă de moneda europeană, iar economiştii spun că tendinţa, cel puţin în prima jumătate a acestui an, va fi tot de depreciere.
Anul acesta buzunarele românilor vor fi atacate din toate părţile. Salariul mediu pe economie va creşte, în varianta optimistă, cu 5%, sub nivelul inflaţiei, şomajul ameninţă din ce în ce mai mulţi angajaţi, iar creditele vor avea în continuare, cel puţin câteva luni, dobânzi mari. La acestea se adaugă şi deprecierea leului faţă de celelalte monede, în special faţă de cea europeană, depreciere ce va scumpi toate produsele de import, de la fructe la aparatură electronică, dar şi servicii cum ar fi abonamentele de telefonie, fixă sau mobilă, de Internet, concediile în străinătate, precum şi orice alt tip de plată a cărei valoare este fixată în euro.