Evenimentul Zilei > Justitie > CAPTURĂ URIAȘĂ: Peste UN MILION de țigarete și O TONĂ de tutun
CAPTURĂ URIAȘĂ: Peste UN MILION de țigarete și O TONĂ de tutun

CAPTURĂ URIAȘĂ: Peste UN MILION de țigarete și O TONĂ de tutun

O amplă acțiune a Poliţiei Române, desfășurată atât în zona județelor aflate în zona de frontieră, cât și în cele din interiorul țării pentru combaterea contrabandei cu produse accizabilea condus la capturarea a peste 1.000.000 de țigarete, aproape nouă tone de tutun, precum și dispozitive artizanale de confecționat țigarete. Numai într-o parcare din apropierea Capitalei, polițiștii de la Direcția Transporturi au descoperit țigări în valoare de peste 90.000 de lei.

În ultima săptămână, poliţiştii au efectuat 78 de percheziţii, au indisponibilizat 7 mijloace de transport, au confiscat o maşină electrică şi 3 dispozitive artizanale pentru confecţionat ţigarete. De asemenea, au fost ridicate 1.045.300 de ţigarete şi aproape nouă tone de tutun, transmite Poliția Română.

Totodată, poliţiştii au confiscat 325 de litri de alcool, 58.500 de lei, 750 de euro, 205 bucăţi de piese auto şi de biciclete, susceptibile a proveni din furturi şi un pistol cu aer comprimat, deţinut ilegal.

La acțiunile desfășurate de poliția Română pentru protejarea mediului de afaceri împotriva activităților comerciale ilicite, care au avut loc sub coordonarea de specialitate a direcţiilor centrale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au participat poliţiştii structurilor de investigare a criminalităţii economice, combatere a criminalităţii organizate, investigaţii criminale, ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi operaţiuni speciale au acționat în sistem integrat, la nivel național, pentru combaterea activităților economice ilicite.

Flagrant în parcare

Poliţiştii Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au surprins în flagrant delict, joi, pe șoseaua de Centură a Bucureștiului, doi români și un bărbat cu dublă cetățenie, română și moldoveană, în timp ce mutau cinci genţi de voiaj dintr-un autovehicul de mare tonaj, înmatriculat în Republica Moldova, în două autoturisme. În urma verificărilor, s-a stabilit că în genţile de voiaj se aflau 150.400 de ţigarete, marcate cu timbru de acciză emis de Republica Moldova. Prejudiciul stabilit în cauză este de 90.000 de lei. Polițiștii au acționat ca urmare a informațiilor potrivit cărora cetățeanul moldovean era unul dintre furnizorii de țigări de contrabandă pentru piața neagră a Capitalei.

Traficanții din Caraș Severin

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Caraş-Severin, au efectuat, marți, 35 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în contrabandă cu ţigări.

În urma percheziţiilor, polițiștii au descoperit și ridicat peste 460.000 de ţigări, aproximativ 90.000 de lei, precum și alte alte mijloace materiale de probă.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2014, un bărbat ar fi constituit un grup infracţional organizat, structurat pe trei paliere: aprovizionare, transport-depozitare şi distribuţie stradală a ţigărilor.

Activitatea grupării s-ar fi desfăşurat după anumite reguli, în sensul că erau evitate contactele directe între membri  grupului, legătura fiind asigurată de lider.

Cei în cauză ar fi folosit termeni codaţi pentru a comunica trasee, locuri de depozitare sau de distribuire a mărfii.

Pentru asigurarea transporturilor, membrii grupării ar fi folosit antemergători şi staţii de emisie recepţie, traficând astfel peste 77.000 de pachete de ţigări.

Șase persoane au fost reţinute inițial pentru 24 de ore, magistrații dispunând Miercurea trecută, polițiștii din cadru I.P.J. Botoșani au efectuat 3 percheziţii domiciliare şi 3 percheziţii auto într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă calificată. 

În urma acestor activități au fost ridicate 40.420 de ţigarete de diferite mărci, de provenienţă Republica Moldova şi duty free, pentru care nu existau documente legale şi în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că provin din activităţi de contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia. De asemenea, au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probantă.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2014-2015, patru persoane, din județul Botoșani, ar fi procurat, deţinut, transportat şi comercializat în spaţiul comunitar însemnate cantităţi de ţigarete provenite din activităţi de contrabandă, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor către bugetul de stat.

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Contrabandist înarmat

Joia trecută, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniţi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Hunedoara, Mureş, Maramureş, Cluj şi Bistriţa Năsăud, au efectuat 27 de percheziţii domiciliare şi la sediile societăţilor comerciale aparţinând unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigări.

Din cercetări, a rezultat faptul că 16 persoane, în perioada 2014 – 2015, ar fi deţinut, transportat şi comercializat ţigarete, care proveneau din contrabandă, din Republica Moldova şi Ucraina.    

În urma percheziţiilor, au fost găsite şi ridicate 20.500 de ţigarete şi 325 litri de alcool, care ar fi provenit din contrabandă.

De asemenea, au fost ridicate sume de bani (26.500 de lei şi 750 de euro), un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal de către o persoană din judeţul Hunedoara, dar şi mai multe piese de biciclete, suspectibile a proveni din furturi şi care au fost identificate în urma unei percheziţii ce a avut loc în judeţul Cluj.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale în cauză.

Acţiunea s-a desfăşurat cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.