CAPTURĂ RECORD. Marfă contrafăcută de aproape 15 milioane de lei. Topul produselor falsificate în România

CAPTURĂ RECORD. Marfă contrafăcută de aproape 15 milioane de lei. Topul produselor falsificate în România

Polițiștii au confiscat marfă contrafăcută de aproape 15.000.000 de lei, în cursul anului 2018. În topul produselor falsificate, comercializate pe piața neagră, se numără confecțiile și cosmeticele.

Polițiștii structurilor de combatere a criminalității economice au cercetat peste 1.400 de infracțiuni la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, au aplicat peste 1.500 de sancțiuni contravenționale pentru abateri în acest domeniu și au indisponibilizat  bunuri în valoare de aproape 15.000.000 de lei, în anul 2018. Cele mai mari valori ale bunurilor indisponibilizate au fost în cazul produselor textile și al celor cosmetice.  

Poliția Română a transmis că ilegalitățile comise în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală,  asociate adesea cu evaziunea fiscală și contrabanda, afectează atât bugetul de stat, cât și titularii de drepturi și distorsionează stabilitatea și competitivitatea mediului de afaceri.

În cursul anului 2018, la nivelul organelor de cercetare penală din Poliția Română au fost constituite 1.185 de dosare penale având ca obiect infracțiuni la regimul proprietății intelectuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste dosare penale vizează cercetarea a 1.415 infracțiuni, dintre care cea mai mare parte, respectiv 1.167 o reprezintă infracțiunile prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice: contrafacerea unei mărci, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare sau punerea în circulaţie a produselor care poartă indicații geografice ce indică sau sugerează că produsul în cauză este originar dintr-o regiune geografică, alta decât locul adevărat de origine.

În cadrul acțiunilor desfășurate anul trecut, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate este de 14.891.572 de lei, din care cele mai mari valori au fost înregistrate în cazul produselor textile – 8.227.816 lei și produselor cosmetice - 1.158.220 de lei.

Totodată, polițiștii au constatat 1.507 contravenții la Legea nr. 8/1996  privind dreptul de autor si drepturile conexe, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 2.248.100 de lei.

Fabrica de produse contrafăcute din Ilfov

Polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au descoperit o adevărată fabrică de produse contrafăcute. Anchetatorii au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de contrafacere și punere în circulație de articole vestimentare contrafăcute, la două puncte de lucru clandestine din România, precum şi online.

În cadrul dosarului penal instrumentat, polițiștii au pus în executare 9 mandate de percheziție la sediile unor persoane juridice, fiind identificate şi ridicate 6 utilaje de brodat diverse mărci protejate consacrate, o mașină de imprimat diverse mărci protejate consacrate, 5.765 de articole vestimentare purtând însemne și mărci protejate, 3.689 de etichete purtând însemne si mărci protejate, 35 de role de etichete purtând însemne și mărci protejate, 146 de benzi autocolante purtând însemne și mărci protejate, 481 de articole vestimentare, fără inscripție, pregătite pentru activitatea de brodare.

Marfa ridicată a fost estimată la valoarea de 1.000.000 de lei.

De asemenea, au fost efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de contrafacere şi punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

În luna martie 2018, cercetările au fost finalizate fiind emis rechizitoriu de către unitatea de parchet competentă.