Cum arată viața cotidiană pe insula Capri, de unde împăratul Tiberiu a condus, timp de 10 ani (27-37), Imperiul Roman, într-un fotoreportaj de Ion Cristoiu.
După aproape un an am revenit la Capri pentru șapte zile.
Din octombrie 2018, cînd am luat la bani mărunți semnele șederii lui Tiberiu, timp de 10 ani, pe insulă (27-37), de unde a condus fără probleme ditamai Imperiul Roman, am citit mult despre acest personaj defăimat de Tacitus pentru eternitate și reabilitat de toți istoricii de la autorul Analelor încoace.
Am revenit, așadar, pe urmele lui Tiberiu mult mai bogat ca anul trecut în lecturi despre Al doilea Cezar, cum i se spune urmașului lui Octavian, despre Împărații romani și despre Roma în general.
Deși iscodind cu precădere urmele prezenței romane la Capri – Vila Jovis, Matermania, Domecuta, Bagnio di Tiberiu, Palazzo a Mare (reședința de vară a lui Octavian), Portul Tragara, nu mi-au putut scăpa totuși imaginile vieții cotidiene din această insulă celebră.
Le reproduc și le comentez sub titlul Capri – O altă toamnă, aceiași ochi, alte priveliști.
După Pizza Tiberio, iată și Fresh Juice-ul Tiberio Hill Recovery.
Mai mulți ( turiștii) fac mizerie. Unul ( lucrător din Capri) face curat în urma lor.
Sîmbătă după-amiaza Belvedere Tragara e închiriat pentru nunți. Ale celor veniți de hăt, departe, să se căsătorească aici, și nu ale localnicilor. Nici o surpriză să vezi mirese mergînd pe stradă.
Vitrinele de pe Vittorio Emanuele (un fel de Strada mare a Capri-ului) sînt atît de seducătoare, că uiți (femeie fiind) de hotelul către care tîrăști valiza.
Vorba gazetarilor comuniști de pe vremuri: Marina Grande Ieri (1905) și Azi (2019)
Ca și data trecută, de cum am intrat în apartament, s-a și ivit Pisica din vecini. A stat cu noi tot sejurul. Va sta și cu următorii clienți ai apartamentului?
Singura coadă întîlnită la Capri (cu excepția celei de la autobuzul de Anacapri): La înghețata la cornet de pe Vittorio Emanuele.
Cum adică, e deschis de la 5.30 la 24.00? Cine dracu vine să mănînce, în vacanță fiind, la 5.30 dimineața?
De aici, Tiberiu vedea zilnic Golful pînă departe, la Napoli. Spre deosebire de mine însă nu se putea trage în poză cu telefonul mobil.
Cea mai vizitată încăpere de la Vila Fersen: Cea în care Jacques Fersen se droga împreună cu amicii.
La Capri podgoriile se întind pe verticală.
Din spate nu ne putem da seama dacă persoanele care merg pe Via Camerelle sînt sau nu vedete.
Monumentul funerar al lui Giacomo Arcucci de la Biserica San Stefano. Personaj shakespearean acest Arcucci. Secretar și amant al lui reginei Jeanne I a Napolelui și membru al celei mai nobile familii din Capri, finanțează ridicarea celei mai mari mînăstiri de pe Insulă- Certoza di San Giacomo (1371- 1374). După moartea tragică a reginei, rămîne sărac. Primește dreptul de a fi călugăr la mânăstirea pe care el a umplut-o de donații și prerogative.