În luna noiembrie, 1959, Truman Capote (Philip Seymour Hoffman), autorul cărţii Breakfast at Tiffany’s citeşte un articol pe o pagină din ziarul New York Times. În articol era vorba despre uciderea celor patru membri ai binecunoscutei familii de fermieri Clutter din Holcomb, Kansas. Poveşti similare apar în ziare aproape în fiecare zi, dar această poveste avea ceva ce i-a atras atenţia lui Capote. Era o ocazie, credea el, de a-şi aplica teoria la care se gândea de mult, şi anume, că în mâinile scriitorului potrivit, non-ficţiunea ar putea trece drept ficţiune.
Cu acest scop în minte, fără să-l intereseze dacă vor fi prinşi sau nu criminalii, el reuşeşte să convingă revista The New Yorker să-i dea această însărcinare şi pleacă spre Kansas. El este însoţit de prietena lui din copilărie, Harper Lee (Catherine Keener), care în cateva luni va primi Premiul Pulitzer şi va deveni faimoasă, fiind autoarea romanului To Kill a Mockingbird.
Ajuns în Kansas, Capote va câştiga rapid încrederea localnicilor, în special a lui Alvin Dewey (Chris Cooper), agentul Biroului de Investigaţii din Kansas care conduce “vânătoarea” criminalilor.

Prinşi în Las Vegas, criminalii Perry Smith (Clifton Collins Jr.) şi Dick Hickock (Mark Pellegrino) sunt aduşi în Kansas, unde sunt judecaţi şi condamnaţi la moarte.
Capote îi vizitează în închisoare. Pe măsură ce începe să-i cunoască, îşi dă seama că articolul de revistă a ajuns de consistenţa unui roman, o carte care ar putea să se măsoare cu cele mai bune din literatura modernă. Capote avea acum un subiect la fel de profund ca al oricărui alt scriitor american. Este chiar ciocnirea dintre două americi: America cea sigură pe care o cunoştea familia Clutter si cea fără morală, fără rădăcini, în care locuiau ucigaşii lor. Ascuns în spatele unei măşti adesea frivole, în Capote se află un scriitor foarte ambiţios. Dar până şi el se întreabă dacă este în stare să scrie cartea, despre care crede că i-a fost dată de destin.
Truman Capote, scriitor de geniu, gay, preferatul elitei new-yorkeze, autor iubit de Hollywood, cu ecranizări celebre îşi pierde 4 ani din viaţă intervievând membrii familiei şi pe cei doi criminali care au ucis în 1959 patru oameni.
Pentru acest rol,Phillip Seymour Hoffman a primit premiu pentru Cel mai Bun Actor în rol principal. (MGM 21.00)