Evenimentul Zilei > Actualitate > „Căpitanul” renaşte pe YouTube cu voia duhovnicului Iustin Pârvu | VIDEO
„Căpitanul” renaşte pe YouTube cu voia duhovnicului Iustin Pârvu | VIDEO

„Căpitanul” renaşte pe YouTube cu voia duhovnicului Iustin Pârvu | VIDEO

O serie de înregistrări postate pe cel mai mare site de conţinut video documentează participarea unor clerici ai BOR la evenimente cu simbolistică legionară. În miezul controversei se află o figură legendară a monahismului românesc: părintele Iustin Pârvu.

Câteva secvenţe video accesibile pe site-ul YouTube surprind slujitori ai Mănăstirii "Petru Vodă", din judeţul Neamţ, intonând imnuri legionare ori salutând nazist la comemorări publice ale lui Corneliu Zelea Codreanu. Două dintre filmuleţe au făcut deja vâlvă pe principalele site-uri de ştiri din presa centrală, după ce un protest adresat Patriarhiei Române le-a adus în atenţia publicului.

Refrenuri fasciste, în cinstea monahului

În cele două înregistrări apar maici de la "Petru Vodă" care îi cântă "Sfântă tinereţe legionară" arhimandritului Iustin Pârvu, întemeietor al schitului şi o figură legendară a monahismului românesc. Aparent, femeile slujesc la schitul "Adormirea Maicii Domnului" din cadrul aşezământului filantropic al mănăstirii.

Potrivit informaţiilor oferite de utilizatorul care a făcut publice imaginile, postându-le pe YouTube, părintelui Pârvu i se intonează refrenurile Mişcării Legionare în februarie 2009 şi februarie 2011, la aniversările de 90, respectiv, 92 de ani.

Scrise de poetul Radu Gyr, versurile cântate de măicuţe în cele două filmuleţe sunt considerate simboluri ale fenomenului ideologic alimentat de Corneliu Zelea Codreanu, divinizând figura acestuia.

"Garda, Căpitanul
Ne preschimbă-n şoimi de fier
Ţara, Căpitanul
Şi Arhanghelul din cer
[…] Moartea, numai moartea legionară
Ne este cea mai scumpă nuntă dintre nunţi
Pentru sfânta cruce, pentru ţară
Înfrângem codrii şi supunem munţi
[…] De cădem cu toţi, izbiţi în frunte,
Ni-i dragă moartea pentru Căpitan!
În prigoana orişicât de-amară
Cântăm şi ne gândim la Nicadori,
Purtăm în crivăţ şi în soare
Lumini pentru biruitori,
Pentru cei viteji zidim altare
Şi avem doar gloanţe pentru trădători!",

sunt o parte din versurile legionare cu ajutorul cărora maicile de la "Petru Vodă" îl aniversează pe monahul Iustin Pârvu, flatat de iniţiativă.

"Vrem moarte cu toții în luptă vitează
Decât sa fim slugi la străini
Încinge-te spadă cea grea legionară
Lovește mârșavul dușman
‘Nainte cu Garda de Fier înainte
Traiască al nos’ Căpitan!",
mai cântă maicile, la aniversarea de 92 de ani a părintelui.

"Vă mulțumesc pentru emoția pe care mi-ați creat-o până la lacrimi", le spune duhovnicul Pârvu la final.

"Călăul" de la Piteşti şi salutul nazist

Invocarea lor în două momente aniversare diferite indică faptul că refrenurile fasciste nu sunt un accident la Mănăstirea "Petru Vodă".

De altfel, un alt călugăr de aici, despre care EVZ a scris în ediţia din 17 februarie că a fost unul dintre torţionarii implicaţi în experimentul derulat la începutul anilor ’50 la închisoarea din Piteşti, apare într-un al treilea filmuleţ controversat. În imaginile datate noiembrie 2010, monahul Teodor Stănescu elogiază memoria Nicadorilor (gruparea de legionari care l-a asasinat pe I.G. Duca în 1933), iar la final prezintă în repetate rânduri salutul nazist. Din informaţiile EVZ, cultul "Căpitanului" Corneliu Zelea Codreanu e viu la Mănăstirea "Petru Vodă", acolo fiind puse în scenă şi comemorări ale liderului legionar.

Lăcaşul de cult s-a remarcat recent ca fiind unul dintre cele mai înverşunate bastioane de rezistenţă în faţa implementării actelor biometrice. Acestea au fost catalogate de părintele Pârvu ca "semne ale Satanei" şi l-au adus pe întemeietorul schitului nemţean în conflict cu ierarhia Bisericii Ortodoxe.

De altfel, în prezent, în curtea bisericii mănăstirii este de găsit un afiş care îi atenţionează pe posesorii actelor cu CIP că nu pot fi pomeniţi la liturghie şi nu pot fi dezlegaţi de păcate la spovedanie. Codul a fost adoptat la iniţiativa părintelui Pârvu, cunoscut pentru poziţiile sale ultraortodoxe.

Patriarhia tace

Solicitaţi încă de vineri să exprime un punct de vedere în legătură cu imaginile şi evenimentele de la "Petru Vodă", reprezentanţii Patriarhiei Române şi ai Arhiepiscopiei Iaşi nu au răspuns cererii EVZ până la ora închiderii ediţiei. Reacţiile publice n-au întârziat însă să apară. Într-un mesaj trimis BOR, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului se declară "mâhnit de promovarea unor cântece legionare în sfintele lăcaşe ale Bisericii", arătând că "Mişcarea Legionară e vinovată de masacrarea a mii de români care au avut singura vină de a fi născuţi evrei".

Protestul Centrului mai precizează că legionarii "au asasinat personalităţi politice şi intelectuale cu opinii democratice din România in ter – belică". Personalităţile despre care vorbeşte comunicatul sunt I.G. Duca, Armand Călinescu, Nicolae Iorga sau Virgil Madgearu, victime ale ideologiei promovate de Zelea Codreanu.

Alexandru Florian, director al Institutului "Elie Wiesel", a declarat pentru EVZ că "e şocant să vezi cum la unele lăcaşuri de cult se vinde propagandă legionară", subliniind că astfel se ultragiază "memoria tuturor victimelor asasinate de Mişcare în perioada interbelică".

"Nu înţelegem cum lideri ai Bisericii Ortodoxe asistă cu pasivitate la astfel de manifestări care au loc în unele mănăstiri. În acest context amintesc că, la 18 februarie, Arhiepiscopia Iaşilor a comemorat prin omagiere 59 de ani de la moartea lui Valeriu Gafencu, numit «sfânt al închisorilor». Doar că această înaltă instituţie ortodoxă a uitat să menţioneze a partenenţa lui Gafencu la Mişcarea Legionară, din cauza căreia a şi fost condamnat de regimul Antonescu. El e prezentat pe site-ul Arhiepiscopiei ca activist naţionalist-creştin", a indicat Florian.

4 personalităţi
ale României interbelice au fost asasinate de membri ai Mişcării Legionare

"ELITA NEAMULUI"

Viziunea unui călugăr-torţionar

Aşa cum reiese dintr-un alt clip care circulă pe internet, monahii de la "Petru Vodă" nu se feresc să se alăture grupărilor de inspiraţie neolegionară pentru a cinsti memoria "Căpitanului". Călugărul Teodor Stănescu, despre care EVZ a scris în ediţia din 17 februarie că a fost unul dintre torţionarii implicaţi în experimentul derulat la începutul anilor ’50 la închisoarea din Piteşti, poate fi văzut pe YouTube omagiindu-i, în noiembrie 2010, pe asasinii lui I.G. Duca.


"DEMASCAREA". Teodor Stănescu a fost iertat de Tache Rodas (stânga) pentru bătaia cruntă pe care i-a aplicat-o în închisoare

"Să comemorăm jertfa Căpitanului, a Nicadorilor şi a Decemvirilor (grupul de zece legionari responsabili pentru uciderea lui Mihai Stelescu – n.r.) care reprezintă elita neamului românesc, ceea ce a avut mai sfânt şi mai bun ca intelectualitate şi spiritualitate neamul nostru. Rolul nostru ca elită a fost acela de a fi faruri călăuzitoare. Dar ca să fii far călăuzitor, trebuie să ai ca deviză a vieţii tale cuvintele Mântuitorului: «Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Fără mine nu puteţi face nimic»", spune monahul de la "Petru Vodă".

La final, când se citeşte lista legionarilor ucişi în 1938 la Tâncăbeşti din ordinul lui Carol al II-lea, Stănescu nu ezită să salute nazist în repetate rânduri. De altfel, chiar un comunicat al organizatorilor de la Partidul Pentru Patrie, de pe 29 noiembrie 2010, notează că "doi preoţi bucureşteni şi câţiva călugări de la Mănăstirea «Petru Vodă» au oficiat slujba tradiţională de pomenire a celor asasinaţi", iar la final "s-au intonat «Imnul legionarilor căzuţi» şi «Sfântă tinereţe legionară»".

<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/BhKX0i6jzB0" allowfullscreen="" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe>

CINE ESTE IUSTIN PÂRVU

"Nimeni nu poate pătrunde raţional Mişcarea"

Născut pe 10 februarie 1919 în satul Petru Vodă, părintele Iustin Pârvu (foto) şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În timpul războiului a slujit ca preot militar pe frontul de Est. În 1948, părintele a fost arestat la Roman pentru simpatiile sale legionare, condamnat şi purtat prin închisorile comuniste. Eliberat, a revenit la viaţa monahală, slujind la mănăstirile Secu şi Bistriţa.

După 1990, întemeiază mănăstirea de la Petru Vodă, iar în 2000 ridică un schit de maici lângă aşezământul iniţial. Recent, părintele Pârvu s-a remarcat drept unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai actelor biometrice, atitudine care l-a adus în conflict cu ierahia BOR. Un alt e lement controversat în biografia şi gândirea monahului este atitudinea faţă de Mişcarea Legionară.

În numărul din martie 2001 al revistei "Permanenţe", publicaţie editată de Fundaţia George Manu, Iustin Pârvu numeşte legionarismul "forma cea mai înaltă a geniului românesc", susţinând că "profunzimea Mişcării este atât de mare încât nimeni nu o poate pătrunde, raţional nu o încape".

De altfel, aparenta aversiune a monahului faţă de tot ceea ce nu este ortodox transpare şi dintrun interviu publicat în aprilie 2005 de "Glasul monahilor". "Biserica Ortodoxă nu are nevoie să se amestece cu nimic altceva ca să nu se dilueze. (…) Ne temem de cuvintele Sfinţilor Părinţi care interzic să stăm sub acelaşi acoperiş cu ereticii. Ba canoanele spun că nici cu creştinii necununaţi să nu stai la masă, darmite cu ereticii", declară părintele Pârvu.

DOSAR

Imaginile, sub lupa procurorilor

"Săptămâna trecută, am primit o sesizare de la Muzeul Holocaustului din Washington legată de evenimentele de la Mănăstirea Petru Vodă, pe care, potrivit procedurii, o vom înainta Parchetului Neamţ, pe raza căreia s-au comis faptele reclamate", au explicat oficiali ai Parchetului General. Din informaţiile EVZ, aceeaşi sesizare a ajuns şi la SRI.

Procedura prevede că orice sesizare primeşte un număr de dosar penal, urmând ca, după cercetări preliminare, procurorul de caz să decidă dacă şi împotriva cui începe urmărirea. "În acest caz, pentru a vorbi despre o infracţiune trebuie să stabilim cine a răspândit imaginile în spaţiul public. Doar dacă aceste imagini au fost postate pe internet cu acordul măicuţelor şi al călugărului respectiv aceştia ar putea fi puşi sub acuzare", au explicat surse judiciare.

Legea 107/2006 interzice răspândirea, deţinerea în vederea răspândirii sau utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, fapte pentru care este prevăzută o pedeapsă cuprinsă între 3 luni şi 3 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

Potrivit aceleiaşi legi, prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se înţeleg nu doar drapelele, emblemele, insignele, ci şi "sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele fasciste".

UPDATE: VEZI AICI reacția Patriarhiei în cazul "Petru Vodă"