Cele două măsuri anticriză de bază ale cabinetului Boc, capitalizarea CEC Bank şi EximBank, ar putea întâmpina piedici din partea Comisiei Europene.
În perioada următoare vor avea loc discuţii între Guvernul României şi autorităţile de la Bruxelles pentru a stabili dacă acţiunea are nevoie de un acord al Comisiei, potrivit lui Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Con curenţei. Bugetul de stat pentru acest an prevede capitalizarea CEC Bank cu 900 de milioane de lei şi a EximBank cu 170 de milioane de lei, bani destinaţi cofinanţării proiectelor din fonduri europene şi susţinerii IMM-urilor. Herbert Ungerer, director general adjunct la Direcţia Generală Concurenţă din cadrul Comisiei Europene, a explicat, ieri, în cadrul unui forum despre ajutorul de stat, că injecţiile de capital ale statului trebuie să fie notificate de Comisia Europeană, însă comisia nu a primit încă de la autorităţile române notificări de ajutor de stat pentru bănci.
Limita valorii ajutoarelor de stat „de minimis”, permise de Comisie companiilor, a fost majorată de la 200.000 la 500.000 de euro, pentru a le susţine pe timp de criză. Însă pentru a beneficia de aceşti bani, firmele trebuie să nu fi avut probleme financiare înainte de 1 iulie 2008. Sumele pot proveni din bugetul de stat sau din fonduri europene. La nivelul Comisiei, se discută posibilitatea ca o parte din fondurile europene să fie direcţionate către ajutoare pentru firme, a precizat Ungerer.