Capitala, umilită de provincie după 17 ani

Din 1991 nu s-a mai întâmplat ca în semifinalele Cupei să ajungă doar echipe din provincie, iar liderul Ligii I să fie tot din afara Bucureştiului.

Umilite ani la rând de marile forţe ale Bucureştiului, care şi-au extins dominaţia după Revoluţie cu ajutorul banilor proveniţi din vânzarea de jucători în străinătate, dar şi a blaturilor, echipele din provincie îşi iau revanşa.

Formaţii din afara Capitalei au început să scoată capul în fotbalul românesc şi să aibă un cuvânt din ce în ce mai greu în privinţa stabilirii ierarhiilor finale. În actualul sezon, CFR Cluj domină Liga I, iar grupările din linia a doua au luat cu asalt Cupa României, întrecerea secundă ca importanţă, după campionat.

Provincia a pus complet stăpânire pe Cupă, după ce, miercuri, în sferturile de finală, Dacia Mioveni şi Unirea Urziceni au eliminat din competiţie pe Dinamo, respectiv pe Rapid, ultimele două reprezentante ale Bucureştiului. Prezenţa respectivelor formaţii în această fază a întrecerii este o premieră pentru fiecare dintre ele. Precedentul 1994 Situaţia surprinzătoare creată în actuala stagiune, anume ca nicio echipă din Bucureşti să n-atingă faza semifinalelor, n-a mai fost întâlnită din sezonul 1993-1994, când partidele din penultimul act au fost: „U“ Cluj - Gloria Bistriţa şi Universitatea Craiova - FC Argeş. În „sferturi“, Steaua fusese eliminată atunci de FC Argeş, echipă care, în „optimi“, făcuse o altă victimă cu ştaif: Dinamo.

La rândul ei, Rapid pierduse în „16“-imi la modesta ARO Câmpulung. În acel sezon, Gloria Bistriţa a câştigat, în premieră, trofeul. Eşecul celor de la Dinamo şi de la Rapid se suprapune cu o altă performanţă de răsunet a formaţiilor din afara Capitalei: liderul autoritar al campionatului provine tot din rândul lor şi se numeşte CFR Cluj! Ultima dată când echipele din provincie au acaparat total Cupa României încă din faza semifinală, iar liderul campionatului era tot din provincie s-a întâmplat în sezonul 1990-1991.

Atunci, la data disputării „sferturilor“, Universitatea Craiova avea în clasament două puncte înaintea Stelei, ocupanta locului secund. Oltenii aveau să realizeze în acel an eventul. În semifinale, alături de Craiova s-au mai calificat atunci Inter Sibiu, FC Bacău şi Unirea Alba-Iulia. Şedinţă până în zorii zilei Rapid a fost victima Unirii Urziceni şi pare că echipa lui Mircea Rednic a intrat în degringoladă. La Constanţa, giuleştenii au fost dominaţi categoric de ocupanta locului trei în Liga I. Trupa lui Dan Petrescu a învins cu 1-0 şi a înşirat ocaziile clare de gol la poarta lui Dani Coman, irosind şi un penalty.

După ce Vasile Maftei a părăsit terenul, fiind înlocuit, niciun rapidist n-a vrut să preia banderola, semn că ruptura la Rapid este totală. Patronul George Copos e foc şi pară, el convocând miercuri noapte o şedinţă care s-a întins până la ora 3.00. „De 16 ani n-am văzut Rapidul jucând aşa de prost. La Constanţa am înregistrat un rezultat groaznic. Am ascultat nemulţumirile jucătorilor şi nu se va mai repeta situaţia de la Constanţa, când nimeni na vrut să preia banderola“, a tunat Copos. SCANDAL Mircea Rednic, trădat de jucători? Giuleştenii au evoluat sub orice critică la malul mării, jucătorii vrând parcă „să-l lucreze“ pe Mircea Rednic. Cea mai jenantă prestaţie a avut-o căpitanul Vasile Maftei. „Toţi jucătorii sunt împotriva lui Rednic“, avertiza atacantul Lucian Burdujan înaintea meciului.

Lui Rednic i s-a cerut ieri demisia. Foştii rapidişti consideră că „Puriul“ este incapabil să rezolve criza din Giuleşti. Printre contestatari se află Dănuţ Lupu şi Marius Şumudică. „Lupu şi Şumudică sunt nişte rataţi. Nu pot vorbi ei despre mine“, a reacţionat Rednic