Pentru prima dată de la Revoluţie, dreapta a pierdut Primăria Capitalei, pe fondul unei slabe mobilizări la vot. Rezultatele exit-pollurilor îl dau pe independentul Sorin Oprescu drept câştigător al fotoliului de primar general, în faţa lui Vasile Blaga. Potrivit sondajului la ieşirea de la urne făcut de INSOMAR la comanda postului Realitatea, PDL decontează mandatul lui Adriean Videanu: 54,6% dintre bucureşteni au votat cu Oprescu şi 45,4% cu Blaga.
Rezultate similare dă şi CCSB pentru Antena 3: Oprescu - 54,5%, Blaga - 45,5%.
O înfrângere similară a dreptei, deşi la scară mai mică, este deja conturată la sectorul 4, unde primăria câştigată în 2004 de Alianţa D.A. îi va reveni, după scrutinul de ieri, candidatului PC Cristian Popescu Piedone (63,8%).
În celelalte trei sectoare ale Capitalei pentru care s-a organizat un al doilea tur de scrutin au fost revalidaţi primarii în funcţie: Andrei Chiliman (PNL) - 57% la 1, Marian Vanghelie (PSD) - 57% la 5, şi Cristian Poteraş (PDL) - 56,5% la 6. Şi aici, din patru finalişti, PDL a rămas cu o singură primărie. Oprescu, primar după două rateuri
Chiar dacă PDL a obţinut 24 din 55 de mandate în consiliul general, „Buldogul“ lui Traian Băsescu nu a reuşit, potrivit estimărilor, să recupereze avansul de 3.000 de voturi al „Doctorului“ lui Ion Iliescu.
Avantajul lui Oprescu s-a menţinut pe tot parcursul zilei de ieri, rezultatele parţiale ale exit-pollurilor variind între 51% la 49% şi 54% la 46%.
Independentul de acum Sorin Oprescu, susţinut la vedere de PSD, va ajunge primarul Capitalei după două încercări ratate sub sigla PDSR. Doctorul a pierdut primăria atât în 1998, în faţa lui Viorel Lis (CDR), după plecarea lui Victor Ciorbea în guvern, cât şi în 2000, când a intrat în turul al doilea de pe poziţia de favorit, dar a fost învins de Traian Băsescu (atunci în PD).
PSD rămâne stăpân pe Iaşi
Un alt eşec important contabilizează PDL la Iaşi, a doua ţintă a democrat- liberalilor în această campanie, după păstrarea Primăriei Capitalei.
Intrat în cursa finală cu 6% în urma primarului PSD Gheorghe Nichita, fostul rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Dumitru Oprea (PDL) nu a reuşit să-i ia acestuia sforile oraşului. Scorul dat de exit-polluri este de 52%% la 48 % în favoarea actualului primar.
Dincolo de susţinerea de care se bucură PSD în rândul electoratului la Iaşi, Nichita l-a avut în spate şi pe proaspăt alesul şef al consiliului judeţean, Constantin Simirad, de la care a preluat acum cinci ani primăria. Doctorul a câştigat cu strategia amiralului „Cico“ Dumitrescu
Victoria lui Sorin Oprescu a provocat isterie. La PSD, într-o formă moderată. „Bravo, yes, yes“ strigau social-democraţii strânşi în jurul lui Iliescu la sediul lor de campanie. În partea cealaltă, „La Independentu’“, cafeneaua improvizată în sediul de campanie balamucul a fost total.
Fanii Doctorului, majoritatea membri PSD, s-au îmbrâncit şi sau călcat literalmente în picioare pentru a ajunge să-l îmbrăţişeze sau să-l sărute pe noul primar general. „Aţi votat bine! Votul vostru a fost mai puternic decât interesele lor. Rămân independent, dar nu am să reproşez nimic PSD-ului“, a spus Oprescu recunoscător. Cu greu, şi-a dus la capăt discursul. Suporterii frenetici îl întrerupeau, ca într-o piesă de Caragiale, cu urale şi îndemnuri: „Bravo!“, „Aşa e!“,“Să ne trăiţi!“, „Să fie bine pentru bucureşteni!“. S-a improvizat şi o lozincă: „Oprescu la primărie, Băsescu la puşcărie“.
Unii au cerut să se meargă la Universitate. Nu au mai ajuns. Au rămas „La Independentu’“ la coadă să-l felicite pe câştigător. Nebunia s-a stins după o oră şi jumătate, odată cu plecarea Doctorului la petrecerea organizată la un restaurant. Cico Dumitrescu, strategul final
După primul discurs, Oprescu a fost cu greu smuls din braţele admiratorilor. Asistenţii săi l-au îndrumat către un separeu unde era aşteptat pentru felicitările unor susţinători de seamă. Primul care i-a sărit de gât a fost amiralul Emil „Cico Dimitrescu“, acuzat în repetate rânduri de acte de corupţie, de trafic de influenţă, dar şi de subminarea puterii de stat în dosarul mineriadei din ’90: „Bravo Sorine! Ţi-am zis eu să mergi independent“. Bătrânul amiral, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Ion Iliescu, a vorbit cu Oprescu câteva minute mărturisindu-şi iniţiativa de a-l face să candideze sub stindardul independenţei. „I-am zis: mergi independent şi cu mine alături o să câştigi sigur. Iliescu nu a avut niciun amestec. Sigur, sentimental a fost alături de el. Dar cloaca de la PSD cu Mitrea şi Hrebenciuc nu a avut niciun merit“, a spus amiralul.
Iliescu: „Victoria lui Oprescu este şi a PSD“ Liderii PSD, pentru a nu ciobi imaginea Independentului, nu au îndrăznit să se afişeze alături de Oprescu. Au savurat însă victoria de la propriul sediu. În special Ion Iliescu, care a coborât vesel din maşina oprită ieri-seară la sediul PSD. Şi zâmbetul i-a rămas pe faţă în timpul derulării exit-pollului care-l anunţa câştigător pe Oprescu. „Victoria lui este şi victoria PSD“, a comentat scurt protectorul noului primar. Cu regret, Iliescu a recunoscut că „ar fi fost mai bine“ ca Oprescu să-şi salute victoria din curtea PSD, alături de colegii de partid. Şi Mircea Geoană zâmbea, dar cu eforturi. La felicitat pe „independentul de stânga“ apoi, de la înălţimea funcţiei de preşedinte al PSD, l-a invitat pe noul primar să-şi caute „cu diplomaţie şi tact“ o majoritate în Consiliul General. Cu alte cuvinte, l-a invitat la PSD la negocieri.
Într-o analiză publicată înainte de anunţarea rezultatelor exitpollurilor, agenţia de presă Reuters aprecia că victoria lui Sorin Oprescu în alegerile pentru Primăria Bucureştiului ar face ca forţele de stânga să aibă un ascendent în negocierea viitorului guvern. „Încredinţarea Primăriei Bucureştiului opoziţiei ar da avânt tentativei stângii de a recâştiga puterea la nivel naţional, la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an. Această victorie va ajuta stânga să negocieze viitoare parteneriate guvernamentale după alegerile naţionale, care sunt de aşteptat să divizeze parlamentul, fără a acorda majoritatea niciunui grup. Unii analişti spun că, după alegeri, PNL, aflat la conducere, şi stânga şi-ar putea transforma cooperarea lor tacită pe care o au în prezent în parlament într-o coaliţie, un scenariu care ar putea fi sprijinit de o eventuală victorie a lui Oprescu“, se arată în analiza Reuters.
Electoratul urban, dezinteresat de alegeri Faţă de primul tur al alegerilor, prezenţa la urne a fost mai mică, în special în oraşe (38,28%, faţă de 40,77%). Alegătorii s-au mobilizat în special în mediul rural, unde, până la ora 21.00, s-au prezentat la vot cu 1% mai mulţi cetăţeni decât la alegerile precedente (62,41%, faţă de 61,26% ). În topul judeţelor, cu peste 67% participare la vot, au fost Ilfov, Dolj şi Gorj. La polul opus, cu puţin peste 40%, Galaţi şi Covasna, iar Brăila, cu 37,31%. În Bucureşti, prezenţa la urne a fost puţin mai mare decât în primul tur de scrutin. Potrivit estimării BEC, la ora 21.00, la urne s-au prezentat 31,47% dintre bucureşteni, faţă de 31,05% la turul întâi. Cea mai bună prezenţă s-a înregistrat în sectorul 1 (37,14%), la polul opus fiind sectorul 3 (25,35%). Potrivit exit-pollului realizat de INSOMAR, la comanda Realităţii TV, cei mai mulţi votanţi din Bucureşti au fost cei cu vârsta peste 50 de ani (58,2%). Dintre cei care s-au prezentat ieri la urne până la ora 16.00, doar 20,1% aveau vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, restul între 35 şi 49 de ani. Cei mai mulţi dintre votanţi au studii superioare (40,7%), urmaţi de cei cu studii liceale şi postliceale (37,2%) şi persoane cu cel mult 10 clase (22,1%). Femeile (52,5%) s-au dovedit mai active în ceea ce priveşte prezenţa la urne, comparativ cu bărbaţii (47,5%). (Andi Manciu)
CTTIŢI ŞI:
EDITORIALUL EVZ: De ce a câştigat Oprescu
Blaga a sperat toată ziua că-l va ajunge pe Doctor din urmă
Eşecul lui Blaga l-a făcut pe Băsescu să bage PDL în şedinţă