Bucureştiul rămâne, în mare parte, blocat de nămeţi. Specialiştii susţin că această situaţie va mai dura cel puţin două luni dacă se lucrează la foc continuu.
Majoritatea străzilor din Capitală rămân blocate de nămeţi şi după o săptămână de la prima ninsoare mai serioasă. Şi asta pentru că, abia acum, edilii sectoarelor Bucureştiului au început timid operaţiunea „Marea Desză pezire“, hotărând să mute troienele din centru la periferia oraşului. Nu scăpăm de nămeţi în următoarele două luni Una dintre cele mai mari platforme de depozitare a troienelor se află la ieşirea din comuna ilfoveană Chitila. Florin Bolchiş, vicepreşedintele firmei de salubrizare Romprest, a apreciat că, în ultimele trei zile, au fost aduse aici aproximativ 1.400 de basculante cu zăpada adunată de pe străzile sectorului 1, administraţie care a alocat 10.000.000 de lei pentru acţiunile de deszăpezire din această iarnă.
Un alt sector în care s-a început ridicarea zăpezii este sectorul 6, unde au fost puşi la bătaie peste 17.000.000 de lei pentru deszăpezire. Aici, administraţia a identificat un teren, situat vizavi de Institutul „Louis Pasteur“, unde cei de la firma Urban spun că au depozitat deja peste 15.000 de metri cubi de zăpadă.
Directorul societăţii Supercom, Ilie Ciuclea, susţine că, şi în cazul în care s-ar lucra continuu, Bucureştiul nu ar scăpa de zăpadă nici în următoarele două luni. „Ca să nu mai spun că nimeni nu poate afla cât ar costa curăţirea totală a oraşului, pentru că există situaţii şi situaţii, plus diferenţe de consum şi număr de utilaje la fiecare firmă. Ca să nu mai vorbesc despre accesibilitatea la terenurile puse la dispoziţie de primării. Este un calcul infernal şi, cred eu, inutil“, a mai spus Ciuclea.
Pentru că terenurile unde se depozitează în prezent zăpada au capacităţi limitate de preluare, o posibilă soluţie este lansată de viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu. „Deversarea zăpezii adunate de pe şosele în lacuri mi se pare o soluţie de bun-simţ, atâta timp cât nu afectează mediul deoarece au fost folosite materiale ecologice“, a spus Murgeanu. Acesta a adăugat că a trimis buletine de analize a zăpezii la Apele Române şi a primit deja un accept. 1.800 de amenzi, în trei zile La problema nămeţilor se adaugă şi cea a şoferilor care blochează traficul şi împotriva cărora poliţia nu are altă arme decât amenzile şi dosarele penale. Doar în ultimele trei zile, 14 şoferi s-au ales cu dosare penale, 1.060 au fost amendaţi pe loc, iar alţi 1.700 vor primi acasă procesele-verbale de amendă, în zilele următoare, după ce maşinile parcate haotic le-au fost filmate de poliţişti.
Ultimul şofer pedepsit cu dosar penal este un bucureştean care, în noaptea de luni spre marţi, şi-a parcat microbuzul în mijlocul bulevardului Iuliu Maniu (pe banda a doua, pe sensul dinspre Pasajul Lujerului spre strada Valea Cascadelor). Din cauza lui, în zonă nu a mai circulat niciun troleibuz ore în tregi.