Capcanele morții din curțile școlilor

În România, mai mult de jumătate din gospodării și școli au toaleta în curte. Din nefericire, acest lucru provoacă zeci de tragedii ale căror victime sunt copii. La începutul anului 2019, în țară existau 2.355 de unități de învățământ cu grupurile sanitare în curte, majoritatea în Moldova. În ultimii ani, mai mulți copii și-au pierdut viața din cauza faptului că au fost lăsați nesupravegheați acasăși la școală.

Cazul copilului în vârstă de doar trei ani din județul Iași care a murit după ce a căzut într-o fosă septică aflată în curtea grădiniței la care mergea împreună cu frații lui întregește seria de decese în rândul celor mici care s-au înecat sau au murit așteptând ca cineva să-i salveze din puțuri. Băiatul a mers în căutare toaletei, care se afla în spatele fosei, moment în care a călcat pe capacul ruginit al acesteia și a căzut. A fost găsit fără suflare după mai multe ore de căutare și a fost transportat la Institutul de Medicină Legală pentru necropsie. „L-am lăsat la şcoală. Pe la 9.30-10 îl căutau prin toată şcoală. Au sunat apoi să vadă dacă a ajuns acasă. Leam spus că n-a venit, pentru că el nu pleca singur de la școală. N-a ştiut nimeni că băiatul meu e căzut în apă”, a declarat mama copilului, care mai are încă opt copii acasă și este însărcinată cu cel de-al zecelea. Tatăl copilului, Gheorghe Silică, a fost cel care, în urmă cu 11 ani, a făcut fosa în care avea să își găsească sfârșitul băiatul lui cel mic, care nici măcar nu era înscris oficial la grădiniță, ci doar participa la activități alături de frații lui mai mari. „Copilul meu stă sub pământ și altul nu a putut de cinci lei sau, măcar, o vorbă să spună: băi, Costele, du-te, bă, și repară capacul ăla, nu?”, a declarat tatăl.

 Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar Inspectoratul Școlar Județean a anunțat că a început deja o anchetă proprie și că directoarea unității și-a prezentat demisia. Totodată a fost demarată o anchetă și la casa unde locuia micuțul decedat, pentru a verifica în ce condiții sunt crescuți ceilalți opt copii ai femeii.

 

Bilanț îngrijorător

În anul 2012, trei copii din județul Dâmbovița au căzut într-o fosă septică chiar în curtea unității de învățământ în care învățau, iar unul dintre aceștia, respectiv o fetiță de zece ani, a murit. În anul 2016, o altă tragedie asemănătoare a avut loc în județul Gorj, unde în timpul unei excursii cu familia, un băiețel în vârstă de patru ani a alunecat într-un puț, în timp ce se juca în curte. Acesta a fost găsit în șoc hipotermic și nu a mai putut fi salvat. Astfel de accidente au avut loc și în anul 2017, iar un exemplu constă în cazul fetiței de doar doi ani și opt luni din comuna Pungești, care a decedat după ce a căzut în fosa neacoperită. Deși s-a încercat resuscitarea micuței timp de 40 minute, aceasta a decedat în cele din urmă. Tot în anul 2017, în județul Mureș, o copilă de șapte ani a căzut în fosa neîngrădită și cu capacul nesigilat a școlii. A fost de altfel unul dintre puținele cazuri în care victima a rămas în viață după mai multe ore petrecute la câțiva metri adâncime.