Capcanele care pot apărea în facturile la curent începând cu 1 ianuarie. Românii vor ajunge să plătească „mai mult decât IMM-urile”
- Antonia Hendrik
- 11 noiembrie 2022, 19:21
Noile tarife la energie electrică propuse pentru cetățeni și firme începând cu 1 ianuarie 2023 au fost anunțate de către Guvern. Dar analistul economic Adrian Negrescu spune că rămâne de văzut ce impact vor avea noile prețurile asupra contractelor pe care cetățenii le au deja cu firmele furnizoare de curent.
Prețul fix pentru consumatorii casnici este de 0,68 de lei/kWh pentru un consum de până la 100 kW pe lună, prețul fix pentru consumatorii casnici de 0,80 de lei/kWh va fi pentru un consum de până la 255 de kW pe lună, iar prețul fix de 1 un leu/kWh este pentru un consum mai mare de 255 kW pe lună.
De asemenea, prețul pentru IMM-uri a fost compensat la 1 leu/ kwh, iar consumatorii casnici vor plăti 1,3 lei/kwh în cazul în care depășesc cei 255 kwh/ lună impuși de Guvern.
Adrian Negrescu, despre semnele de întrebare legate de acesta decizia
Analistul economic Adrian Negrescu spune că deocamdată rămâne de văzut ce impact vor avea noile prețurile asupra contractelor pe care cetățenii le au deja cu firmele furnizoare de energie electrică.
„Stabilirea unui prag maxim de preț pentru populație și firme reprezintă un pas înainte. Nu numai că va reduce facturile celor nevoiți să plătească, în prezent, 4-5 lei pe kilowatt, dar va însemna și o măsură eficientă pentru a reduce inflația. În prezent, peste 60% din creșterile uriașe de prețuri din România sunt cauzate de scumpirile amețitoare din zona de energie. Dacă statul își va asumă o plafonare, inflația va coborî, cu siguranță, în următoarele luni.
Sunt, în continuare multe semne de întrebare legate de acesta decizia, în special despre cum va fi aplicată, și sperăm că, măcar la patra ordonanță, ministrul Energiei să iasă public și să dea detalii, mai ales despre cum vor fi aplicate pragurile de consum pentru populație și agenții economici.
Va fi interesant de văzut impactul acestei decizii și cum va rezolva statul problema cu furnizorii, având în vedere că există deja întârzieri majore pentru compensarea facturilor. Pe ansamblu, decizia pare un pas înainte, însă fără o reglementare eficientă, ar putea fi un pas înapoi. Dacă vor obligă furnizorii să treacă în contracte noile tarife, sunt curios cine va suportă diferența între prețul pieței și cel plafonat”, a explicat Adrian Negrescu.
IMM-urile, tarif mai mic ca utilizatorii casnici
Consumatorii casnici riscă să plătească mai mult decât firmele private în cazul în care depășesc pragul de consum de 255 kwh/ lună. În cazul acesta utilizatorii casnici vor plăti 1,3 lei/ Kwh.
„În plus, rămâne un semn de întrebare cum s-a ajuns la tariful de 1,3 lei/kwh și de ce populație nu beneficiază de un plafon de 1 leu, că la IMM-uri. De asemenea, este interesant de văzut dacă plafoanele pentru mediu de afaceri se aplică în baza unui anumit consum (85% în prezent la IMM-uri) sau este valabil pentru tot consumul de energie.
Un alt semn de întrebare dacă plafoanele pentru populație vor fi raportate tot la consumul din 2021 sau s-a găsit o altă formulă”, a concluzionat Adrian Negrescu.
Ce se întâmplă cu cei care depășesc acest preț
Avocatul Adrian Cuculis a spus, de asemenea, că măsura prin care persoanele fizice riscă să plătească mai mult ca firmele este „o răsturnare a principiilor pe care le știam și le aveam de ani de zile cu privire la protecția consumatorului în România”.
„IMM-urile trebuie, indiscutabil, să fie protejate pentru că susțin motorul societății, dar ce se întâmplă cu cei care depășesc acest preț? IMM-ul ajunge să plătească net mai puțin ca un consumator persoană fizică, în condițiile în care se va face o regularizare pe ultimele trei zile și bineînțeles că el va depăși cu mult cei 255 de kw, chiar dacă inițial s-ar încadra într-un consum de 200 kw sau dacă tu dai consumul respectiv, tu oricum depășești cuantumul la regularizare.
Mi se pare că măsura protejează firmele, ceea ce este perfect ok, dar nu este normal, într-o solicitate în care consumatorul este mereu privit în mod preferențial față de o societate, pentru că un consumator are o altă capacitate de apărare. Este o răsturnare a principiilor pe care le știam și le aveam de ani de zile cu privire la protecția consumatorului în România.
Singurul argument pe care îl găsesc este că ok, persoanele juridice trebuie să producă și avem nevoie de ele să producă și să nu dea faliment, dar ce facem cu cei care sunt persoane fizice și s-ar putea să moară de foame prin casă”, a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru wowbiz.ro.