Capcanele achiziției unei mașini la mâna a doua. Cum să te ferești se samsarii auto

Ca în orice afacere cu chilipiruri, persoanele se ocupă cu vânzarea mașinilor la mâna a doua sunt interesate să câștige cât mai mult și să investească cât mai puțin.

Achiziția unui asemenea vehicul necesită o investigație similară cu cea a unui detectiv din cărțile Agathei Cristie. Cumpărătorul trebuie să fie atent la orice detaliu, la orice imperfecțiune ca să se asigure că mașina pe care o va cumpăra este cea pe care și-o dorește. Piață auto este supraaglomerată, iar automobilele bune sunt mai greu de găsit. De aceea este nevoie de multă răbdare, ceva cunoștințe în domeniul auto pentru a nu pica victimă samsarilor auto.

Fiecare dintre noi ne dorim o mașină cât mai nouă, performantă, la un preț extrem de mic, însă de multe ori, când credem că am găsit cea mai bună oferta, constatăm că ascunde o capcană.

Există o multitudine de moduri prin care comercianții auto neautorizați încearcă să profite de pe urma cumpărătorilor necunoscători. Atunci când dorești să-ți cumperi un autoturism de la un vânzător neautorizat, în urma unui anunț de la mica publicitate sau  a unei vizite în târgul auto, trebuie să ai în vedere un lucru foarte clar, logic, de altfel.

Nimeni nu va vinde la un preț de nimic o mașină în perfectă stare de funcționare, fără defecte și cu puțini kilometri la bord. În cele mai multe dintre cazuri, atunci când prețul este prea mic, comparativ cu „calitățile” vehiculului de vânzare, trebuie să ne așteptăm că ceva, pe undeva, nu funcționează.

De regulă, prețul mic vine la pachet cu o mulțime de probleme tehnice ascunse și extrem de costisitoare.

O multitudine de conducători auto au avut măcar odată în viață o experiență neplăcută în legătură cu achiziționarea unei mașini second hand. Astfel, unul dintre cele mai întâlnite moduri de înșelăciune este prin cosmetizarea mașinii.

Cum se cosmetizează o rablă

Mulți samsari autohtoni s-au specializat în cosmetizarea și vânzarea autoturismelor grav avariate și cu mulți kilometri la bord. Zilnic sunt cumpărate autovehicule la prețuri extrem de mici și reparate prin service-uri neautorizate, pentru că mai apoi să fie revândute drept autovehicule care nu au suferit niciun incident.

O asemenea mașină, care a trecut printr-un accident foarte grav și care nu va mai funcționa niciodată la randament maxim, poate fi vândută la un preț foarte mare, cu o investiție foarte mică. Samsarii nu vor cheltui bani pe reparații serioase ci vor plăti doar pentru o simplă cosmetizare, astfel încât să-i poată păcăli pe acei cumpărători lipsiți de experiență și cunoștințe. Mașinile avariate se repară ușor prin înlocuirea pieselor cu altele, luate de prin cimitirele auto, iar după ce sunt vopsite integral și capătă o față nouă pot fi revândute unor clienți suficient de naivi.

Apelează la un expert

Drept urmare, când intenționați să cumpărați o mașină la mâna a doua este bine să vă pregătiți cu multă răbdare, să studiați cu atenție tipul de autoturism pe care vi-l doriți, ca să-i cunoașteți punctele slabe și vulnerabilitățile, astfel încât să știți ce urmăriți.

În plus, cel mai bine este să apelați la serviciile unui mecanic profesionist care să vă ajute să identificați evenutalele probleme de natură mecanică sau tehnică.

Pentru a evita situația în care cumpărați o rablă cosmetizată este bine să verificați linia caroseriei pentru a sesiza eventualele schimburi efectuate mașinii, dar și să cereți părerea unui expert care poate observă mai ușor dacă au fost realizate modificări.

Ce să urmărești la o mașină veche

Verificați kilometrajul și luați în calcul că foarte puține sunt cazurile în care o mașină veche, are puțini kilometri la bord. Cu cât mașina este mai veche, cu atât numărul kilometrilor parcurși va fi mai mare.

E bine să priviți cu suspiciune orice autoturism care are un număr prea mic de kilometri parcurși, raportat la anul fabricației. Povestea cu bătrâna care a ținut-o într-un garaj din Germania și a folosit-o foarte puțin, o dată sau de două ori pe an, este doar...o poveste.

Mai mult, este bine să cereți o verificare la reprezentanța brandului mașinii pentru a vă asigura că și partea tehnică este în regulă. Și nu în ultimul rând cereți și efectuați cu scurtă plimbare, un test drive ca să vă asigurați că este mașină pe care v-o doriți și cu care sunteți în siguranță.

În concluzie, când intenționați să faceți o achiziție atât de importantă, este bine să nu vă limitați la prima vizionare, oricât de ochios ar fi vehiculul și oricât de bun vi se pare prețul.