Capcane in drumul spre Europa

Au crescut amenzile. Romanii care calatoresc in aceasta iarna spre Austria risca sa plateasca pana la 5.000 de euro daca nu au masinile echipate corespunzator.

Numarul romanilor care ajung la schi in Austria, in aceasta perioada, este aproape de doua ori mai mare decat cel de anul trecut. Potrivit statisticilor aparute in presa vieneza, se afla in vacanta in Austria cu 80a mai multi romani comparativ cu aceeasi perioada de acum un an.

Ce stiu toti turistii romani e ca in statiunile austriece conditiile sunt excelente. Ce nu stiu toti este ca, de la 1 ianuarie, in Austria, valorile amenzilor au crescut consistent. Ba, mai mult, de la 1 martie 2008 intra in vigoare urmarirea internationala a sanctiunilor, astfel ca orice amenda luata pe soselele austriece va fi incasata, prin intermediul Fiscului local, la domiciliul soferului.

„De la 1 ianuarie a intrat in vigoare o reglementare care obliga, in perioada 1 noiembrie-15 aprilie, folosirea exclusiva a cauciucurilor de iarna. Pe portiunile cu zapada sau gheata este obligatorie circularea cu lanturi, in caz contrar soferii fiind amendati. Acelasi lucru se intampla si daca se ruleaza cu lanturile puse acolo unde nu mai este zapada pe drum. Un sofer prins iarna cu cauciucuri de vara risca o amenda de 35 de euro, iar daca politistul considera ca respectivul sofer reprezinta un pericol public, amenda administrativa aplicata poate ajunge la 5.000 de euro”, ne-a declarat Petre Moldovan, consilier la Ambasada Romaniei din Viena.

Un plin pana la Viena

Pentru a ajunge rapid in Austria, cei mai multi romani folosesc masina personala. Cu un plin de rezervor (150-200 de lei), timisoreanul, bunaoara, ajunge pana la Viena si se poate intoarce acasa. Daca mai adaugam in ecuatie durata drumului fara oprire - cinci ore pana la Viena, atunci Austria e destinatia ideala pentru a scapa de aerul de acasa.

Pana in Austria, romanii fac cunostinta cu trei autostrazi si o sosea de centura. E vorba de M5, cea mai „tanara” autostrada europeana, care leaga Szegedul de Budapesta, apoi M0, soseaua budapestana de centura, si M1 - autostrada care merge pana la granita cu Austria. De la granita pana la Viena se merge pe autostrada A4. Din capitala spre statiuni sunt drumuri la fel de bune, intinse ca-n palma, cu reguli stricte de circulatie care e bine sa fie respectate.

De mare ajutor in respectarea regulilor poate fi si GPS-ul, cele mai performante modele mentionand pe ecran limita de viteza admisa. De regula, maxima este de 130 km/h, insa exista zone unde sunt restrictii si chiar radare. 

Combustibil si cafea

Cei care calatoresc mult in strainatate stiu ca cel mai bine este sa iesi din tara cu plinul facut si ca e de evitat o aprovizionare cu combustibil in Ungaria, cel putin dintr-un motiv, acela ca plata e in forinti si, desi se poate achita in euro, cursul il stabileste omul de la pompa, evident in favoarea lui.

In Austria litrul de benzina este 1,25 euro, cam la fel cu cel din Romania. Soferii care tranziteaza Ungaria e bine sa stie si ca in benzinariile de pe autostrada pot cumpara cafea numai de la automate (Dallmayr - de exemplu), cu circa 2 euro portia. Racoritoarele si apa sunt mai scumpe decat acasa (1,5-2 euro sticla de 0,5 l), de aceea e mai bine sa-si faca unele provizii la plecare.

De retinut ca, in Austria, daca vrei sa mergi la toaleta e bine sa ai ceva maruntis prin buzunar. In toaletele benzinariilor, cei care le folosesc sunt rugati sa lase o taxa de folosinta de maximum 50 eurocenti (n.r. - sunt benzinarii in care taxa e anuntata explicit, cu multumirea de rigoare dedesubt, chiar daca nu se da bon de casa). 

Amenzile maghiare, sanctionate in Romania

Un lucru extrem de important, cand se pleaca spre Occident, este achizitionarea vignetelor. De exemplu, la iesirea din Romania se pot cumpara vignete pentru autostrazile din Ungaria si Austria, pentru 4 zile, acestea costa 17 euro, iar cu cat perioada necesara e mai lunga, creste si costul. Romanii care sunt prinsi fara vignete si nu-si achita amenda in 24 de zile risca inchisoare contraventionala.

Amenzile date de vecinii unguri sunt de cateva ori mai consistente decat cele austriece. Potrivit atasatului MIRA la Ambasada Romaniei din Budapesta, amenda pentru depasirea vitezei legale este de 120 de euro (daca s-a rulat mai repede cu 25% peste limita admisa), respectiv de 240 de euro daca viteza de rulare a fost cu 50% mai mare decat pragul legal.

„Cei care opresc pe autostrada si nu semnalizeaza corespunzator acest lucru, pornind avariile, punand triunghiul reflectorizant si purtand vesta, sunt pasibili de amenda de 120 de euro. Aceeasi amenda o risca si cei depistati la controalele de rutina ca nu au masina echipata pentru iarna”, ne-a declarat consulul Romaniei din Budapesta, Marin Ursut.

In cazul in care un cetatean roman ia amenda in Ungaria este obligat sa o plateasca imediat, la orice oficiu postal, avand la dispozitie, ca si acasa, un termen de 48 de ore. „In caz ca se refuza plata amenzii, pentru autoturismul respectiv se va emite o interdictie de intrare in tara, acesta nemaiputand intra pe teritoriul maghiar. Nu trebuie uitat ca orice intarziere se penalizeaza”, ne-a mai spus Ursut.

Daca politia maghiara nu amendeaza pe loc contravenientul, numarul masinii este transmis politiei de domiciliu, cu dovada infractiunii constatate, iar politia romana il va amenda si sanctiona pe soferul contravenient in conformitate cu regulile tarii noastre, putand sa-i ia inclusiv din puncte, mai adauga consulul.

AMENZI

Cat costa sa nu respecti regulile

Ungaria

Circulare fara vigneta:

> 12-16 euro: prima abatere (8 zile termen de plata) > 60-64 euro: dupa depasirea primelor 8 zile de plata, cu un nou termen de achitare de 8 zile > 120-180 de euro: dupa depasirea si celui de-al doilea termen de achitare a amenzii * in caz ca nu se achita nici acum sanctiunea, soferul e pasibil de inchisoare contraventionala

Viteza excesiva

> 120 euro: viteza cu 25% mai mare decat pragul legal > 240 euro: viteza cu 50% mai mare decat pragul legal                                                                               

> 120 euro: masina neechipata de iarna sau oprire nesemnalizata

Austria

> 35-5.000 de euro: circulatie cu masina neechipata corespunzator pentru iarna > 36 euro: circulatie pe contrasens > 21 euro: depasire neregulamentara, nesemnalizarea schimbarii directiei > 25 euro: vorbit la mobil in timpul sofatului, fara handsfree

Viteza excesiva:

> 21 euro: depasirea cu 20 km/h a vitezei admise > 29 euro: depasirea cu 25 km/h a vitezei admise > 36 euro: depasirea cu 30 km/h a vitezei admise * Amenzile sunt aplicate de politistul constatator.

Alcoolemie:

> 218-3.633 euro: 0,5-0,79 la mie > 508-3.622 euro: 0,8-1.19 la mie > 872-4.300 euro: 1,2-1,59 la mie > 1.162-5.813 euro: peste 1,6 la mie

COSTURI

Benzina: 1,25 euro/litrul (Romania, Austria)

Vigete: 17 euro in PTF Kiszombor

* Daca sunt cumparate din benzinarii, vignetele sunt mai ieftine: 1.170 ft / 4,7 euro - Ungaria 7,60 euro - Austria

In Ungaria e rentabil a se achita ori in forinti ori cu cardul, cursul de schimb euro-forint fiind defavorabil.

ATENTIE!

> Carnetul de conducere emis intr-un stat membru al Uniunii Europene este valabil oriunde in UE, la care se va adauga certificatul de inmatriculare al masinii si dovada platii asigurarii auto

> Inchirierea unei masini: varsta minima a soferului intre 20-23 de ani (in functie de tara), varsta maxima: 65-75 de ani (in functie de tara)

> Asigurarea auto: obligatorie, cartea verde nu este obligatorie, cu conditia ca polita de raspundere civila sa o includa.

> Siguranta: este obligatorie purtarea centurii de siguranta atat pe locurile din fata, cat si pe cele din spate. In plus, masina trebuie sa fie dotata cu trusa medicala, stingator, vesta reflectorizanta, triunghi reflectorizant, lanturi si scaun special pentru copil, daca acesta e de varsta prescolara.

> Limita de viteza: intre 110-130 km/h pe autostrazi, 50-60km/h in localitati.