Specialiştii anticipează faptul că, în curând, operatorii de cablu vor avea putere totală în ceea ce priveşte transmiterea posturilor TV.
"RCS&RDS a refuzat, cu rea-credinţă, să încheie un acord pentru redifuzarea Antenei 1, Antenei 2, Antenei 3, Euforia TV şi GSP TV. (…) Pentru recepţionarea posturilor Intact vă rugăm să vă adresaţi altor companii de cablu".
Acesta e mesajul ce rulează în timpul programelor Antenelor pe ecranul televizorului. Mesajul este însă incomplet. Nu menţionează şi că RCS&RDS nu a acceptat să plătească peste şapte milioane de euro pe an pentru difuzarea pe platforma DTH a canalelor grupului. Şi nici că, potrivit legii, faptul că Trustul Intact a refuzat operatorului de cablu dreptul de retransmisie, dacă nu acceptă contractul, pune RCS&RDS în imposibilitatea de a mai difuza posturile.
Contactat de "Evenimentul zilei", RCS&RDS a spus că va reveni în zilele următoare cu un punct de vedere, publicat în paginile ziarului nostru.
"Nicio televiziune mare nu plăteşte către operatorii de cablu pentru a-i fi distribuite canalele", explică Maria Apostol, PR and Corporate Affairs Director ProTV. Directorul mai spune şi că "operatorii plătesc pentru unele dintre canalele ProTV SA", iar "audienţele sunt un factor în stabilirea valorii contractului, dar şi emisia HD".
Şi din punctul de vedere al Narcisei Iorga, membru CNA, mesajul transmis de Antene contravine articolelor din Legislaţia Audiovizualului ce reglementează dreptul la o informare corectă. "Faptul că RCS&RDS nu mai retransmite televiziunile Antena Group nu-l consider un abuz. Scoaterea din grilă s-a făcut la cererea trustului", a spus Narcisa Ioga. "E primul simptom"
Analistul media Iulian Comănescu aruncă însă o altă lumină asupra conflictului. Din punctul lui de vedere, "meciul RCS-Antene e doar primul dintr-o succesiune de episoade care vor duce la reconfigurarea rapoartelor de putere".
"S-a vorbit despre politică în conflictul RCS-Intact, dar de când Focus Sat/UPC s-a raliat poziţiei RCS, avem o confruntare între telecomuri şi televiziuni. De câţiva ani vorbesc despre faptul că noii gatekeeperi sunt cabliştii sau providerii de semnal în general, care încep să se diferenţieze prin conţinut de prin 2007-2008, de la intrarea Romtelecom în joc prin Dolce. Ovidiu Ghiman, directorul de strategie de la Romtelecom, declara chiar în «The Industry», revista Intact, cu câteva săptămâni înainte de conflict, că s-ar putea ajunge în situaţia în care telecomurile cer în loc să dea bani pentru preluare".
Analistul crede că "pe termen lung telecomurile încep să facă legea, e primul simptom. În conflictul punctual, rămâne de văzut dacă RCS&RDS şi UPC vor da banii care li se cer. Cu siguranţă, vor mai urma discuţii". Romtelecom nu comentează
Cel de-al treilea mare operator de cablu, Romtelecom, se află încă în negocieri cu Antena Group. Compania, care deţine serviciul de televiziune prin satelit Dolce, a confirmat că plăteşte Antena Group o taxă pentru retransmisie. "Avem periodic negocieri cu furnizorii de conţinut. În prezent, există negocieri în desfăşurare şi nu putem face comentarii legate de acestea (din motive de confidenţialitate comercială). Putem confirma că plătim pentru conţinutul primit de la Grupul Intact. Nu putem face publică suma, aceasta fiind o informaţie confidenţială, dar putem menţiona că aceasta este la nivelul preţurilor de pe piaţă pentru conţinut similar şi este rezultatul negocierilor dintre părţi". În ceea ce priveşte spoturile de promovare ce se desfăşoară la Antene, conducerea Romtelecom spune că acestea fac parte dintr-o "campanie de promovare în derulare, adică din mixul normal de media pentru astfel de campanii". Cum a evoluat scandalul Antenelor cu RCS&RDS:
- RCS-RDS vs Antene: cronica unui război anunţat
- RCS a propus Antena Group să grupeze posturile sale într-un pachet plătit de abonaţi. Antena a refuzat
- Antenele, Euforia şi GSP ies de pe Focus Sat. Aproape 300.000 de abonaţi vor rămâne fără cele cinci posturi
- Răspunsul Antenelor la soluţia propusă de RCS&RDS
- Antenele, mai puţini privitori
- De ce nu plânge Antena după RCS&RDS?