În trimestrul trei al anului curent, Republica Moldova a ajuns să aibă centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate instalată de 521 MW. Aceasta reprezintă de 11 ori mai mult decât în anul 2019. Datele au fost prezentate luni de Ministerul Energiei.
Capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile a crescut cu peste 55% în acest an, comparativ cu anul precedent. Cele mai mari progrese fiind înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice.
Capacitatea instalațiilor fotovoltaice, în creștere
Potrivit datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă, capacitatea totală instalată a înregistrat o creștere de 162 MW față de 2023. Comparativ cu 2018, această capacitate a crescut cu peste 321 MW. Ceea ce reprezintă de 6 ori mai mult. Din totalul de 383 MW, centralele fotovoltaice reprezintă 206 MW. Cele eoliene reprezintă 154 MW.
În cazul instalațiilor fotovoltaice, în nouă luni ale anului curent, capacitatea a crescut de aproape două ori. Capacitatea instalațiilor eoliene a crescut de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024. Datele reprezintă o creștere de peste 22%.
Mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde
În Republica Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde. Acestea sunt facturarea netă, tarif fix pentru 15 ani - pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian și preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitație.
În vara acestui an, în premieră pentru Republica Moldova, Ministerul Energiei a lansat licitația privind construcția unor centrale electrice eoliene terestre cu o capacitate de până la 105 MW și centrale fotovoltaice cu capacitatea maximă de 60 MW. Centralele vor fi construite de către investitorii care vor primi în urma licitației statutul de producător eligibil mare și garanții că li se va procura energia produsă timp de 15 ani.
Datele Energocom relevă că, în trimestru III a anului curent, se atestă o creștere a ponderii energiei verzi, în principal din contul parcurilor fotovoltaice. Astfel, 6% din totalul energiei achiziționate de SA Energocom a fost produsă de instalații de energie regenerabilă. Acestea sunt deținute de producători care livrează electricitate către furnizorul central.
Datele Ministerului Energiei arată că, în prezent, în Republica Moldova sunt instalate capacități de producere a energiei verzi de 129 MW de către prosumatori, 98,9 MW în baza mecanismului de garantare a tarifului fix (141 MW confirmate) și circa 100 MW în piața liberă.
Către anul 2030, Republica Moldova se angajează să aibă o pondere de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie.