CANNES 2018. În căutarea cineaștilor români
Editura Evenimentul si Capital

CANNES 2018. În căutarea cineaștilor români

Autor: | | 0 Comentarii | 609 Vizualizari

Cannes 2018. Ioan Lazăr, corespondent Evenimentul Zilei, se află la Cannes, de unde ne trimite detalii calde din culisele celui mai important festival de film din Europa.

O simplă privire pe tabloul cronologic al participărilor românești la Cannes ne-ar dovedi că am fost deseori prezenți la marele festival încă de la prima ediție, din 1946. Este drept, nu an de an, iar din 1982 până în 1992 am lipsit, iar motivele sunt multiple, poate în primul rând de natură politică, pe de o parte, apoi ținând seama de slaba producție de după 1989. Am luat și premii, ieri ca și astăzi. Am revenit cu consecvență prin filme semnate de: Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Nae Caranfil, Radu Mihăileanu. Primul deceniu al mileniului al treilea a impus tânăra cinematografie românească prin cineaști ce aveau să-și merite notorietatea: Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Radu Muntrean, Radu Jude. Deseori titlurile românești au fost incluse în principalele secțiuni.

Ne întrebăm cu firească îndreptățire unde se află cineaștii români la momentul ediției a 71-a ( 8 - 19 mai 2018) ? Să recunoaștem că regizorii români nu sunt de găsit nici în selecția pentru competiția oficială ce acordă Palme d` Or, nici la Un Certain Regard, nici la Quinzaine de Réalisateurs, nici la Săptămâna Criticii. Și totuși sunt câteva prezențe care fac dovada respectului de care cinematografia din România continuă să se bucure aici.

Voi începe cu Cristian Mungiu, care anul trecut era invitat în fruntea juriului pentru scurt metraje. Acum patronează o secțiune mai puțin cunoscută, însă de o reală importanță pentru o anumită zonă a „Cinemaului Lumii”. Acest program, desfășurat sub egida Institutului Francez, se intitulează La Fabrique Cinéma, fiind inclus la Cannes în pavilionul „Cinémas du Monde”. Se confirmă pe alt plan că Franța susține o multitudine de programe menite să vină în sprijinul debutanților dar și al cinematografiilor tinere. Atelierul, Cinéfondation și mai sus numita ”Fabrică de Cinema”, la care putem adăuga Short Film Corner, o imensă tribună de cinefilie, sunt volute ale unei politici culturale în totul pilduitoare.

Ioan Lazăr, corespondent Evenimentul Zilei

În acest an, al zecelea de la înființare, au fost selectate filme(proiecte) din Coasta de Fildeș, Republica Dominicană, Tchiad, Columbia, Bolivia, Africa de Sud, Niger, Ucraina. Mai este de spus că la conducerea programului au primit invitație: Juliette Binoche, Sandrine Bonnaire, Elia Suleiman, Maria de Medeiros, Elsa Zylberstein, Claire Denise, Brillante Mendoza. Cristian Mungiu completează acum această listă mai mult decât onorabilă.

Avem și un film, de școală, inclus la Cinéfondation, unde în fruntea juriului se află Bertrand Bonello. Scurt metrajul „Albastru și roșu, în proporții egale”(21 minute), semnat de Giorgiana Moldoveanu, născută la Galați la 19 iulie 1992, este povestea unui cuplu, Ana și Ștefan, animat de dorința de a da naștere unui copil. Nu intrăm în amănunte, dar este clar că subiectul, și nu numai, i-a convins pe selecționeri devreme ce din 2426 de titluri concurente au fost oprite doar 17, printre care și cel mai sus menționat. O precizare. Filmul va fi proiectat miercuri, 16 mai, la orele 14,00 (sala Bunuel), făcând parte din al treilea program al secțiunii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate