Studiu: CANNABISUL poate STOPA ÎMBĂTRÂNIREA

Studiu: CANNABISUL poate STOPA ÎMBĂTRÂNIREA

THC, principiul activ al cannabisului, ar fi în stare să contrasteze declinul cognitiv legat de îmbătrânire şi de a preveni instalarea demenţei. La tineri, efectul este total opus. Această ştire este dată de un studiu desfăşurat deocamdată doar pe şoareci.

Antidolorific, stimulant al poftei de mâncare, antispastic,  sunt numeroase efectele terapeutice ale cannabisului medical, o substanţă controversată pentru folosirea pe scară largă ca un recreativ, dar oricum disponibil în multe ţări, pentru pacienţi cu boli degenerative grave, dureri cronice şi tumori. Iar dacă lista de potenţiale efecte benefice este deja interesantă, în viitor s-ar mai putea adăuga încă unul care s-ar putea dovedi un puternic antiaging (anti îmbătrânire). Sau, mai precis spus, pentru îmbunătăţirea memoriei, a învăţării şi a facultăţilor cognitive la bătrâni, protejând creierul de efectele vârstei. Indiciile disponibile vin deocamdată de la şoareci, dar după cum explică un studiu publicat pe Nature Medicine, e vorba de rezultate importante, care justifică un experiment şi pe fiinţe umane.

Studiul

Cercetarea a fost făcută în laboratoarele Universităţii din Bonn şi la Hebrew University din Ierusalim şi a experimentat efectele cannabisului asupra şoarecilor, animale cu un ciclu de viaţă scurt şi care în mod normal încep să arate semne de declin cognitiv după circa 12 luni de viaţă. Cercetătorii au adminstrat animalelor mici doze de THC, principiul activ al cannabisului, la vârstele de 2, 12 şi 18 luni. Şi au testat apoi capacităţile mnemonice (ale memoriei) ale celor testaţi, confruntând rezultatele cu acei şoareci care au fost injectaţi cu un placebo (o soluţie lipsită de principiu activ).

Rezultatele

Atât la 12 cât şi la 18 luni de viaţă, şoarecii care au primit THC au demonstrat funcţiuni cognitive comparabile cu cei de doar 2 luni. În timp ce la grupul de control, cărora li s-a administrat placebo, declinul cognitiv a început să se manifeste în jurul a 12 luni, exact cum fusese prezăvut. La nivel molecular şi al conexiunii dintre neuroni, creierul şoarecilor de 18 luni expuşi cu THC era mult mai asemănător cu acela al animalelor mai tinere. ''THC - subliniază Andreas Zimmer de la Universitatea din Bonn - pare a da înapoi ceasul molecular al creierului''.

Dar la om?

Diferenţele dintre şoareci şi fiinţele umane sunt multe, dar cercetătorii sunt convişi că efectele cannabisului ar putea contrasta efectul îmbătrânirii cerebrale şi la specia noastră. Dacă ar fi aşa, ar fi vorba de o descoperire importantă: cannabisul ar putea poseda capacitatea unică de a inversa îmbătrânirea cerebrală, propunându-se ca terapie pentru a contrasta declinul cognitiv şi instalarea demenţei la vârsta a treia. Cercetătorii sunt gata să treacă la faza următoare, experimentarea clinică pe fiinţe umane: dozele de THC sunt foarte mici, se explică, inferioare acelora care induc efectele stupefiantelor, iar potenţialele beneficii sunt extrem de interesante, titrează La Repubblica.

Ne puteți urmări și pe Google News