Perioadele lungi de caniculă şi oscilațiile de temperatură afectează grav și plantele,
Maturarea forțată, degradarea polenului și arsurile solare se numără printre fenomenele care provoacă pagube mari în culturile agricole, în grădini și dăunează plantelor decorative din locuințe, informează RRA, potrivit Rador. Seceta este una dintre cauzele pentru care plantele se usucă, devenind neproductive.
Tratamentele contra dăunătorilor nu mai dau rezultat
De asemenea, temperaturile ridicate duc la apariția bolilor și a dăunătorilor în cazul cărora nici tratamentele nu dau mereu rezultate. Specialiştii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău arată că pentru a proteja culturile în perioade lungi de arșiță, este nevoie de o infrastructură dezvoltată, care să includă
sisteme de irigații, bazine de apă și perdele agroforestiere.
În ceea ce privește plantele cultivate în grădini, expuse direct la razele soarelui, sunt recomandate de către specialiști plasele de umbrire. Canicula poate crea și alte probleme, dăunătorii fiind foarte agresivi la temperaturi ridicate. Nici tratamentele nu dau mereu rezultate.
Agricultorii caută soluții inventive
Numeroase culturi agricole au fost deja grav afectate de valul de căldură extremă. Din cauza secetei, plantele s-au uscat, iar agricultorii sunt nevoiți să apeleze la soluții inventive pentru a salva ce a mai rămas.
Unele fructe au fost forțate de condițiile meteo să se coacă prematur, precum culturile de pepeni. Fructele trebuie udate zilnic, dimineața și seara. Uneori sistemul de irigații funcționează și trei ore.
În ceea ce privește solariile, unii agricultori din județul Ilfov le stropesc cu o soluție specială, ori aplică plase pentru a preveni razele violente ale soarelui. O astfel de plasă costă aproximativ 1500 de lei, o cheltuială în plus, potrivit Antena3.
Vara recordurilor de caniculă, secetă și fenomene meteo extreme
România se confruntă cu recorduri de
caniculă, secetă și fenomene meteo extreme, iar meteorologii avertizează că distanța de la secetă la viitură poate fi „foarte scurtă”, a declarat recent ministrul Mediului,
Mircea Fechet.
„Am avut în perioada 12-17 iunie, apropo de recorduri, două coduri roșii de ploi emise în mai puțin de o săptămână. Asta nu s-a mai întâmplat în istoria ANM, ceea ce ne îngrijorează pe de o parte – este efectul schimbărilor climatice – iar aceste situații ne fac ca pe lângă modalitățile convenționale de prevenirea dezastrelor, cred că va trebui să fim mai bine adaptați la astfel de fenomene””, a explicat demnitarul.