Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben pentru astăzi şi mâine. Ei anunţă temperaturi care vor depăşi, în unele zone, 37 de grade Celsius.
Canicula se va instala în peste jumătate din judeţele ţării, temperaturile ridicate urmând să afecteze, până vineri, vestul, sudul şi estul României.
Meteorologii au trimis ieri după-amiază o atenţionare de Cod galben către prefecturile Bucureştiului şi ale 25 de judeţe: Bihor, Arad, Timiş, Caraş- Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Ilfov, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Constanţa şi Tulcea.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, fenomenele vizate sunt temperaturi maxime extreme şi disconfort termic, în intervalul 14-15 august 2008.
De cealaltă parte, hidrologii au emis Cod portocaliu pentru judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, din cauza viiturilor formate pe râul Prut.
38 de grade la umbră
În cursul zilelor de azi şi mâine, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiază în majoritatea localităţilor, mai ales în zonele de câmpie.
Specialiştii avertizează că indicele de confort termic temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80. În Câmpia de Vest şi în cea mai mare parte a Câmpiei Române, valorile termice maxime vor fi frecvent de 37-38 de grade C.
Izolat, valori în jurul a 37 de grade C se vor înregistra şi în sudul judeţelor Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, precum şi în vestul judeţelor Constanţa şi Tulcea.
Protecţie specială
Potrivit recomandărilor transmise ieri de Ministerul Sănătăţii, în zilele foarte călduroase, vârstnicii, copiii şi persoanele bolnave trebuie să evite deplasă rile în aer liber şi frecventarea locurilor aglomerate în intervalul orar 11.00-18.00. Populaţia este sfătuită să bea un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.
De asemenea, atunci când este necesară expunerea la soare, se recomandă protejarea cu pălării, umbrele, ochelari de soare şi îmbrăcăminte subţire.
Pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri la sugari şi copiii mici, medicii recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, hidratarea corespunzătoare, îmbrăcămintea lejeră şi evitarea expunerii la soare. De asemenea, sistemul de alimentaţie nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în perioada caniculară.
„Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei“, potrivit recomandărilor Ministerului Sănătăţii.
Fără cafele, sucuri răcoritoare şi alcool
Consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, trebuie evitat în zilele caniculare, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Printre recomandările specialiştilor pentru perioadele caniculare se află şi consumul fructelor şi al legumelor proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), care conţin o mare cantitate de apă, şi al iaurturilor.
Angajatorii sunt obligaţi, conform legii, să modifice programul de lucru, în condiţiile impuse de temperaturile ridicate, şi să le asigure angajaţilor cantităţi suficiente de apă potabilă. Tot de asigurarea apei potabile se ocupă şi edilii, care au amplasat, în locurile aglomerate, corturi speciale anticaniculă.
AVERTIZARE HIDROLOGICĂ Un nou maxim istoric pe Prut
Nivelul Prutului a atins ieri un nou maxim istoric, de 636 de centimetri, şi continuă să crească. Autorităţile locale fac eforturi să întărească digul de pe marginea Drumului Naţional 26 Galaţi - Bârlad, unde apa măsoară aproape un metru mai mult decât nivelul drumului. Ieri, la prânz, Prutul măsura în zona Oancea cu 36 de centimetri peste cota de pericol şi un debit de 684 metri cubi pe secundă. Râul a depăşit parametrii maximi din iunie 2006, când s-au înregistrat 622 de centimetri. Autorităţile au anunţat că în digul de protecţie a şoselei au apărut deja infiltraţii minore şi s-au impus restricţii de viteză pentru ca vibraţiile să nu afecteze digul de saci, folie şi pământ. Ca urmare a viiturii formate pe Prut, hidrologii au emis Cod portocaliu pentru judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, în sectorul Prisăcani - confluenţa cu Dunărea. Tot hidrologii au emis şi cod galben, pentru Botoşani şi Iaşi, pe sectorul Stânca Aval - amonte Prisăcani. Ambele avertismente sunt valabile până luni.