Canicula a făcut probleme grave în România. Oamenii au leșinat pe stradă. Sfatul specialiștilor

Căldură. Sursa foto: dreamstime.com

Canicula și-a făcut simțită prezența în România, iar peste 9 persoane au leșinat pe stradă în Capitală. Medicii i-au ajutat pe aceștia să își revină după ce au fost afectați de căldură. Maximele au fost mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.

România se confruntă un val de caniculă. Temperaturile depășesc deja maximele normale din această perioadă în multe zone din țară. Peste 9 oameni din Capitală au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au leșinat din cauza căldurii.

Specialiștii au precizat că singura soluție este ca oamenii să bea multă apă și să evite să iasă din casă la orele prânzului. Valul de aer fierbinte care a lovit deja vestul Europei a ajuns şi în România. Maximele au depășit 35 de grade în mai multe zone din țară.

În Capitală, temperaturile au înregistrat valori şi de 38 de grade Celsius, iar în mijloacele de transport, bucureştenii au trecut prin clipe groaznice. Mulți au încercat să folosească evantaiul sau au băut mai multă apă.

Cei mai expuși temperaturilor ridicate sunt vârstnicii, dar și cei mici.

Cea mai călduroasă zi din 2022

Pe 21 iunie, temperatura a fost de 40 de grade. De joi valorile termice vor crește simțitor și vor atinge pragul de caniculă, cu maxime de peste 35 de grade Celsius.

sursa foto: EVZ

”Dacă ar fi să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării", a anunțat Elena Mateescu directorul ANM.

”Pacienții cu boli de inima: insuficiență cardiacă, infarct, hipertensiune, trebuie să aibă mare grija mai ales că medicamentele de inimă pot interfera cu căldură.

Unele elimină excesul de apă, diureticele, pacienții trasnspiră în plus față de transpirația prin căldură. Pe lângă deshidratare pot apărea: leșin, amețeli, palpitații, inima să bata mult mai repede, senzația de leșin și dureri musculare, dureri cap și pierderea cunoștinței atunci când trebuia apelat medicul, erupții cutanate.

Hipertensiunea trebuie foarte bine manageriată în contextul în care scăderea bruscă a tensiunii și îngroșarea sângelui pot provoca accident vascular cerebral.

Evităm expunerea între 11-17, ne hidratam suficient, protecția solara cu haine deschise la culoare și alimentație cu multe legume și fructe, mese mici repetate, evităm proteine și carbohidrați. Evităm efortul fizic în ore vârf!” a explicat cardiologul Alice Munteanu la Antena 3.