Candidatul republican la alegerile din SUA ar susţine Israelul într-un atac împotriva Iranului

Candidatul republican la alegerile din SUA ar susţine Israelul într-un atac împotriva Iranului

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney, care consideră că în cazul Iranului trebuie luată în calcul opţiunea militară, afirmă că ar susţine Israelul în cazul în care s-ar decide asupra necesităţii utilizării forţei militare pentru a opri regimul de la Teheran să dezvolte arma nucleară.

"Dacă Israelul trebuie să recurgă la acţiune pentru a opri Iranul să dezvolte arma nucleară, guvernatorul ar respecta acea decizie", a declarat Dan Senor, consilierul pe probleme de securitate naţională al candidatului republican.

Afirmaţia a fost făcută înaintea întrevederilor pe care Romney le va avea astăzi la Ierusalim cu lideri israelieni şi  pare să difere de încercările preşedintelui Barack Obama de a convinge Israelul să evite orice atac în scop preventiv, potrivit sursei citate. Candidatul republican a afirmat anterior că, dacă va câştiga cursa pentru Casa Albă, prima sa vizită oficială va fi în Israel şi i-a reproşat lui Barack Obama că nu a vizitat niciodată statul evreu de când este preşedinte. Vineri, preşedintele Obama a încercat să facă o nouă demonstraţie de susţinere a Israelului. În cadrul solemn al Biroului Oval, înconjurat de reprezentanţi ai lobby-ului pro-israelien AIPAC şi a unor reprezentanţi ai Congresului SUA,  liderul de la Casa Albă a promulgat o lege care vizează consolidarea cooperării în materie de securitate şi apărare între statul evreu şi care reafirmă susţinerea "inalterabilă" a Washingtonului pentru această ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News