Filtrul limbii. Candidații la funcția de președinte vor fi testați la română

Alegeri Republica Moldova. Sursa foto: cec.md

Republica Moldova. Candidații înscriși în cursa pentru funcția de președinte urmează să demonstreze că știu bine limba română. O reglementare în premieră a fost votată miercuri de membrii CEC.

Comisia Electorală Centrală a modificat Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Noi reglementări: candidații la funcția de președinte, testați

Conform noii redacții a documentului, cunoașterea limbii române de către candidatul desemnat la funcția de președinte este o normă. Verificarea va fi efectuată de comisia de recepționare a dosarelor. Se va întâmpla la etapa depunerii documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă.

Astfel, candidatul desemnat va completa personal și nu prin intermediul unor terțe persoane declarația. Acesta se va prezenta în fața membrilor comisiei de recepționare, pentru a răspunde la întrebări.

Analiza de către EvZ a biografiilor candidaților înscriși în cursa pentru Președinție denotă că toți aspiranții la fotoliu au cunoștințe bune de limbă română.

Limba română, la ea acasă în Republica Moldova, din 2023

Maia Sandu/ Sursa foto: președinte.md

Legea care stabilește că limba oficială a Republicii Moldova este româna a intrat în vigoare în 2023. Documentul a fost promulgat în data de 23 martie de președinta Maia Sandu. Ulterior, Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a declarat Sandu.

Legea prevede că atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor, cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” sunt substituite cu glotonimul „limba română”.