Evenimentul Zilei > International > Un candidat la Președinție: „Aruncăm Uniunea Europeană la câini?”
Un candidat la Președinție: „Aruncăm Uniunea Europeană la câini?”

Un candidat la Președinție: „Aruncăm Uniunea Europeană la câini?”

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat, din nou, ieri, că UE se află în fața unei crize existențiale. „Criza financiară, valul de refugiați din Europa și șocul refrendumului britanic au condus Europa spre turbulențe grave”, a spus el.

„Și susținătorii veterani ai Europei pot vedea acum că este nevoie să convingem iar oamenii și că trebuie să o facem în afara turnurilor de fildeș ale susținătorilor profesioniști ai Europei”, a explicat Steinmeier pentru publicația Süddeutsche Zeitung, scrie Euractiv.com.

Dacă nu știm să apreciem valoarea UE, atunci aruncăm Uniunea la câini”, a adăugat el, acuzând populiștii de dreapta că profită de pe urma temerilor oamenilor.

Sigmar Gabriel, președintele SPD, Partidul Social- Democrat, la putere în prezent, a confirmat, ieri, speculațiile vehiculate de câteva săpătmâni, vorbind despre Steinmeier că ar putrea deveni următorul președinte al țării, în ciuda opoziției conservatorilor bavarezi.

„SPD are deja un candidat, care îndeplinește toate criteriile: Frank-Walter Steinmeier”, a declarat Gabriel pentru tabloidul Bild, referindu-se la căutările Germaniei pentru un succesor al actualului șef de stat Joachim Gauck, până în februarie.

Din păcate, a adăugat Gabriel, Steinmeier nu este susținut de „Uniune” – formațiunea Uniunea Creștin-Democrată a Angelei Merkel și Uniunea Creștin-Socială (CSU) – care din 1949 limktează CSU la regiunea bavareză și creștin-democrații la restul Germaniei.

Nominalizarea unui candidat comun a fost agreată de trei partide din coaliția de guvernământ a lui Merkel, care include, din 2013, Social-Democrații de centru-stânga, conduși de Gabriel.

Obiecțiile din CSU, condus de premierul bavarez Horst Seehofer, față de Steinmeier au fost exprimate, duminică, de secretarul general al partidului, Andreas Scheuerm care a declarat că ministrul de Externe ar trebui să se concentreze asupra funcției sale. „Trebuie să facem față atâtor provocări în politica externă încât ar fi o greșeală să discutăm despre Steinmeier ca un candidat pentru președinție”, a declarat Scheuer.

Un sondaj realizat la începutul lunii l-a plasat pe Steinmeier ca principalul favorit pentru rolul de președinte federal.

El a fost susținut de 41% dintre respondenții întrebați pe cine ar vota dacă președintele ar fi ales prin vot direct, în loc de sistemul Adunării Federale.

Adunarea Federală este compusă din membri ai Camerei inferioare a Parlamentului, Bundestag, plus un număr egal de reprezentanți politici și nonpolitici din cele 16 landuri germane.  

Pe locul al doilea s-a clasat ministrul de Finanțe, Wolfgang Schäuble, din formațiunea CDU a lui Merkel, cu 30% din voturi, dar Schauble nu este candidat pentru postul de președinte.